Gotovo stotinu djece u Poreču sudjelovalo u obilježavanju Svjetskog dana prevencije utapanja

25.07.2024.
Gotovo stotinu djece okupilo se u Poreču na obilježavanju Svjetskog dana prevencije utapanja koje je organizirao Hrvatski Crveni križ u suradnji s gradskim društvima Crvenoga križa Poreč i Pazin te Društvom Crvenoga križa Istarske županije. Mališani su imali prilike sudjelovati u programu pod nazivom „Tko pliva, ne tone“ koji je obuhvatio nekoliko radionica - školica plivanja, vodene igre, učenje prve pomoći te „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“.



Osim što su pokazala veliko znanje i zanimanje za sve aktivnosti, djeca su posebno pozitivno reagirala na upoznavanje s postupcima prve pomoći. „Lijepo nam je ovdje raditi s lutkama i učiti stvari koje nekome mogu pomoći. Nije teško“, podijelila je svoje iskustvo djevojčica Ana.



Zabavne su bile i vodene radosti u kojima su treneri spojili učenje plivanja s igrama jer se na taj način, kako kažu, najbolje uklanja strah od vode i plivanja. „Ove štafetne igre su super jer se natječu. To je super motivacijski i nekako rade to bolje uz žar i onda drugačije usvajaju tu tehniku“, istaknuo je instruktor plivanja Paolo Maligec.



Osim ponašanja u vodi, važno je znati i pravila ponašanja uz more i na moru, a sve o tomu djeca su učila u sklopu radionice „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“. „Najbolji dio mi je bio kada su nam rekli kako sami možemo tražiti pomoć ako vidimo da se netko utapa ili mu nije dobro“, ponosno je istaknuo dječak Sven koji se pohvalio da zna super plivati.



Budući da je ovogodišnji Svjetski dan prevencije utapanja bio posvećen promociji znanja plivanja, voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa Silvana Radovanović istaknula je kako brojke nisu dobre: „Puno djece ne zna plivati, usuđujem se reći njih više od 50 posto, ovisno o kojemu dijelu Hrvatske govorimo. Događanja poput današnjeg su važna jer skreću pozornost javnosti na tu temu, a djeci su dobar poligon za razvijanje plivačkih vještina, kao i pravilnog i odgovornog ponašanja.“



O važnosti promicanja znanja plivanja u Poreču je govorio i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt: „Znanje plivanja nije samo ključan element u prevenciji utapanja nego je to i važan element koji utječe na kvalitetu života djece i odraslih osoba u današnjem svijetu. To je tema o kojoj Hrvatski Crveni križ želi govoriti jer je društveno važna. Uputili smo stoga i pismo resornom ministarstvu te smo zamolili osnivanje radne skupine u kojoj bi Hrvatski Crveni križ mogao naći svoje mjesto.“



Program „Tko pliva, ne tone“ završen je podjelom medalja i majica djeci koja su sudjelovala u obilježavanju Svjetskog dana prevencije utapanja, a ti će ih suveniri podsjećati na dan kada su naučili puno korisnih stvari na zabavan način.