Brojni predstavnici Hrvatskog Crvenog križa i ove su godine sudjelovali na Bakljadi u Solferinu

24.06.2024.
Već dugi niz godina krajem lipnja, u malom mjestu u sjevernoj Italiji, Solferinu, okupljaju se volonteri, djelatnici i članovi Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iz cijeloga svijeta obilježavajući začetak ideje Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.


 
Dana 24. lipnja 1859. kod mjesta Solferino sukobilo se oko 300 tisuća vojnika carske Austrije i francusko-sardinijskog saveza, a nakon 16 sati bitke na bojnom polju je ostalo ležati oko 40 tisuća mrtvih, umirućih i ranjenih vojnika kojima nitko nije pružao pomoć. Slučajno se zatekavši na tom mjestu, zgrožen prizorom koji je vidio, švicarski trgovac Henry Dunant je pozvao stanovnike obližnjih mjesta da pomognu ranjenicima, a u crkvi u mjestu Castiglione delle Stiviere je organizirao bolnicu.


 
Tih dana začeta je plemenita ideja pomaganja svim žrtvama bez obzira na stranu kojoj u sukobu pripadaju. Pokret koji danas obuhvaća skoro cijeli svijet djeluje u 191 zemlji u svijetu putem nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koja okupljaju na milijune članova i volontera.

U znak zahvalnosti svima koji su ideju Crvenog križa prihvatili kao misao vodilju, Talijanski Crveni križ i Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ove godine su od 21. do 23. lipnja u Solferinu i Castiglione delle Stiviereu organizirali skup volontera Crvenog križa.
 
U mimohodu dugom 17 kilometara sudjelovali su i predstavnici Hrvatskog Crvenog križa, kao i gradskih društava Crvenog križa Zagreb, Vinkovci i Valpovo te predstavnici Crvenog križa Istarske županije.


 
U povodu 165 godina od bitke u Solferinu, u mjestu začetka ideje Pokreta, održan je i Međunarodni sastanak mladih Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na kojem je sudjelovala i predsjednica mladih Hrvatskog Crvenog križa.