Europski dan suzbijanja trgovanja s ljudima

18.10.2019.
Danas 18. listopada 2019. godine, diljem Europe obilježava se Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. Ovaj se dan obilježava od 2007. godine preventivnim aktivnostima te podizanjem svijesti javnosti o ovom problemu.

Trgovanje ljudima jedno je od najozbiljnijih kršenja ljudskih prava suvremenog doba. Svake godine, tisuće žena, djece i muškaraca postanu žrtvama trgovanja ljudima u vlastitim zemljama i inozemstvu. Trgovanje ljudima prisutno je u svim zemljama svijeta.

U razdoblju od 2012. do 2014. u svijetu je identificirano 63 251 žrtva trgovanja ljudima. U 2018. godini u Hrvatskoj je identificirano 76 žrtava trgovanja ljudima, a u 2019. su do sada identificirane 22 žrtve od čega su većinom maloljetne osobe. Većina maloljetnih osoba spolno je iskorištavana te u svrhu činjenja protupravnih radnji.

Hrvatski Crveni križ od 2002. godine aktivno djeluje na području odgovora na trgovanje ljudima i radi na prevenciji, edukaciji, izgradnji kapaciteta te izravnoj pomoći i zaštiti žrtava trgovanja ljudima. U suradnji s lokalnim društvima Crvenog križa provodi edukaciju djece i mladih o trgovanju ljudima, a osobita pozornost usmjerena je na mlade osobe koje završavaju obrazovanje i ulaze na tržište rada.

U skladu s temeljnim načelima Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te svojim mandatom humanitarne organizacije, Hrvatski Crveni križ uključen je u niz aktivnosti prevencije, identifikacije te podrške i zaštite žrtva:

1. Pruža podršku odraslim žrtvama trgovanja ljudima;
2. Provodi aktivnosti u lokalnoj zajednici s ciljem podizanja svijesti građana o rizicima trgovanja ljudima i mjerama zaštite te provodi edukativne aktivnosti za različite ciljane skupine (djeca i mladi u školama i vrtićima, osobe starije životne dobi i ostale ranjive osobe u društvu);
3. Aktivno zagovara  prava žrtava i poboljšanje sustava identifikacije, pomoći i zaštite;
4. Jedan je od koordinatora Europske mreže društava Crvenog križa „European Red Cross Action for Trafficked persons Network“.

Povodom Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima, Hrvatski Crveni križ u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje sudjeluje u aktivnostima usmjerenim na informiranje javnosti o rizicima trgovanja ljudima.