Hrvatski Crveni križ sudjelovao na velikoj terenskoj vježbi „Slavonija 2024-2“

22.10.2024.
Operativne snage Hrvatskog Crvenog križa sudjelovale su u provedbi terenske vježbe „Slavonija 2024-2“ Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske. Vježba je održana od 18. do 21. listopada na više lokacija unutar pet slavonskih županija (Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska). U sklopu vježbe simulirani su različiti scenariji poplava kako bi se testirala sposobnost operativnih snaga u različitim geografskim i hidrološkim uvjetima.



Više od 100 članova županijskih interventnih timova i timova podrške Hrvatskog Crvenog križa tijekom vježbe pokazalo je visoku razinu pripremljenosti te su kroz uvježbavanje komunikacije i suradnje s drugim operativnim snagama dodatno podigli stupanj uvježbanosti i spremnost za djelovanje u sustavu civilne zaštite.



Tijekom vježbe su simulirane ugroze nastale zbog poplava, uslijed velikih kiša te visokih vodostaja i izlijevanja Save, Drave i Dunava, u kojima operativne snage sustava civilne zaštite spašavaju, evakuiraju i zbrinjavaju stanovništvo koje je ostalo na ugroženom području, spašavaju stoku i rješavaju ekološke incidente.



Uz pripadnike Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite i operativne snage Hrvatskog Crvenog križa, u vježbi su sudjelovali i vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, Zavod za hitnu medicinu, Hrvatske vode, lokalni stožeri civilne zaštite i komunalne tvrtke.