Obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica - 20. lipnja

19.06.2024.
Nizom aktivnosti i ove godine obilježavamo Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja. Obilježavanje smo započeli već prošlu subotu, 15. lipnja sudjelovanjem na događanju u organizaciji Grada Zagreba, Centra mladih Ribnjak i UNHCR-a, održanog s ciljem spajanja i povezivanja građana i migranata u integraciji koji dolaze iz različitih kultura i tradicija.

Na događanju održanom u parku Ribnjak u Zagrebu, uz Hrvatski Crveni križ, sudjelovale su brojne organizacije koje svojim radom pomažu izbjeglicama - Are You Syrious, Borders: none, Centar za kulturu dijaloga, Centar za mirovne studije, Festival tolerancije - JFF Zagreb, Inicijativa - Centar za edukaciju, Jesuit Refugee Service/Isusovačka služba za izbjeglice, Pokaz - Centar za kazalište potlačenih, te Rehabilitacijski centar za stres i traumu.



Nizom radionica za sve posjetitelje, pogotovo mlade, građane se nastojalo osvijestiti o drugom i drugačijem.

Hrvatski Crveni križ je, u suradnji s Centrom mladih Ribnjak, organizirao reviju modnih kreacija koje su izrađivali tražitelji međunarodne zaštite u Prihvatilištu u Zagrebu u sklopu Kreativne radionice koju je vodila Ljubica Vlašić iz Hrvatskog Crvenog križa te radionice ocrtavanja kanom koju je vodila Farzaneh Sourighiasvand.

Prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet koji je naglasio da su solidarnost u zaštiti ljudskih prava i izgradnja pravednijeg i suosjećajnijeg okruženja prioriteti Grada Zagreba: „Treću godinu zaredom obilježavamo Svjetski dan izbjeglica - dan kojim skrećemo pažnju na milijune ljudi koju su bili prisiljeni napustiti svoje domove zbog rata, progona i nasilja. Oni ponovno grade svoje živote i bolju budućnost za sebe i svoje obitelji. Na nama je da im tu budućnost omogućimo, olakšamo napore te stvorimo ozračje otvorenosti i prihvaćanja za svaku osobu“, rekao je zamjenik gradonačelnika L. Korlaet te zahvalio svim sugrađanima na sudjelovanju u programu, a posebice umjetnicima, glazbenicima, kuharima, frizerima, volonterima i svima onima koji su podržali program.



U večernjem dijelu programa za sve posjetitelje pripremljen je i bogat glazbeni program te su nastupili: Zbor Domaćigosti, bend Kaira Kela te Darko Rundek i Ana Kovačić.

Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Pružanje psihosocijalne podrške i usluga tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije i Državnog proračuna Republike Hrvatske.