Predstavljanje knjige "Heroji bez puške - Crveni križ u Dubrovniku 1991.-1992."

30.04.2024.
U povodu Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenoga polumjeseca, Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik organizira predstavljanje knjige "Heroji bez puške - Crveni križ u Dubrovniku 1991.-1992." koja donosi svjedočanstva volontera i zaposlenika Dubrovačkog Crvenog križa o djelovanju u Domovinskom ratu. Autor knjige je Ivo Orešković.

Dubrovački Crveni križ iza sebe ima bogato stoljeće i pol tradicije, ali najteže razdoblje bilo je tijekom Domovinskog rata i brutalne agresije srpsko-crnogorskog agresora na Dubravnik. Tih je najtežih dana u povijesti mlade hrvatske države Grad pod Srđem stao uz bok herojskog Vukovara kao simbol obrane i otpora.

Priča o Dubrovniku u Domovinskom ratu teška je i mučna. Mnogi su branitelji iz Dubrovnika i iz svih dijelova Hrvatske dali svoje živote za našu slobodu. Heroji s puškama branili su i obranili Grad Slobode. Za to vrijeme drugi heroji, puno manje vidljivi, postojali su i bili su heroji bez puške koji su skrbili o potrebitima u Gradu, građanima Grada Dubrovnika i prognanima iz Konavala, Župe dubrovačke i Dubrovačkog primorja. 

Ratni doprinos Dubrovačkog Crvenog križa osim brige za prognane smještene po dubrovačkim hotelima, s hranom, higijenskim i drugim potrepštinama, ali i psihosocijalnom podrškom, bio je i u organiziranju Službe traženja nestalih osoba, oslobađanju zatočenih branitelja i civila, povezivanju razdvojenih članova obitelji, podjeli obiteljskih poruka, pomoći obiteljima prilikom ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka stradalih te skrbi za obitelji poginulih hrvatskih branitelja. Za ranjene i bolesne osobe bile su organizirane akcije darivanja krvi.

Želeći zahvaliti svim onim malim ljudima koji su i sami bili pogođeni ratom i ratnim stradanjima, nastala je knjiga  „Crveni križ u Domovinskom ratu 1991-1992 - heroji bez puške“.

Predstavljanje knjige bit će održano u srijedu 8. svibnja u prostoru Kazališta Marina Držića, Pred Dvorom 3, Dubrovnik, s početkom u 19 sati.