Predstavljena nova slikovnica Hrvatskog Crvenog križa „Neobično putovanje“ na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku

27.06.2024.
U Šibeniku je 22. lipnja započeo 64. Međunarodni dječji festival, na kojem sudjeluje i Hrvatski Crveni križ. Na mnogim lokacijama u gradu odvijaju se brojna događanja za djecu i mlade.

Ispred Gradske knjižnice Jurja Šižgorića, u sklopu malog amfiteatra, svakodnevno se odvija literarni program pod nazivom Čitaju nam važni Šibenčani gdje je Hrvatski Crveni križ najmlađima predstavio svoju novu slikovnicu Neobično putovanje, koja je izdana na hrvatskom i ukrajinskom jeziku.



Kroz personifikaciju u životinjskom svijetu, slikovnica pokušava djeci na primjeren način približiti temu oružanih sukoba i njihovih posljedica u vidu migracija, stavljajući naglasak na razdvajanje obitelji, migracije žena i djece koji na drugom kraju svijeta traže utočište, mogućnost za sigurniji život i novi dom, daleko od rata.



Ali ovo nije priča samo o ratu i neizvjesnosti, već i o podršci, solidarnosti, ljubavi i nadi koja ih prati na njihovom neočekivanom i neobičnom putovanju. Upravo je to i temeljna misija Hrvatskog Crvenog križa da nepristrano i neprestano pomaže i daje podršku onima koji to najviše trebaju.
Slikovnicu „Neobično putovanje“ za brojnu djecu čitala je učiteljica razredne nastave Ivana Guberina zajedno s učenicima OŠ Jurja Šižgorića, a na kraju predstavljanja slikovnice Hrvatski Crveni križ podijelio je svakom djetetu u publici po jedan primjerak slikovnice.