Predstavnice Hrvataskog Crvenog križa sudjelovale na treningu Zaštita, rod i inkluzija

08.07.2024.
U Sarajevu je održana edukacija pod nazivom Protection, gender and inclusion - PGI  (Zaštita, rod i inkluzija) koju je organizirao Centar za mediteransku suradnju i Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine s ciljem unaprjeđenja znanja, stjecanja kompetencija i razvijanja vještina povezanih s navedenim pristupom.
 
Kroz tri dana treninga sudionici su upoznati s PGI pristupom koji opisuje način rada Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u rješavanju uzroka, rizika i posljedica nasilja, diskriminacije i isključenosti na integriran način. Pojašnjena je veza PGI pristupa sa srodnim Community engagement and accountability (Drštveni angažman i  odgovornost) i Mental health psychosocial support  (Psihosocijalna podrška mentalnom zdravlju) pristupima te načini kako i zbog čega je važno implementirati PGI u programe nacionalnih društava.


 
Djelatnice Hrvatskog Crvenog križa na treningu su, osim u ulozi polaznica, sudjelovale i u ulozi facilitatorica. Predstavnicima nacionalnih društava Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Portugala, Srbije, Španjolske, Libije, Libanona, Palestine i Sirije preneseno je teorijsko i praktično znanje o implementiranju navedenih pristupa u mirnodopsko vrijeme kao i u vrijeme krize.
 
Hrvatski Crveni križ je sudjelovanjem na ovom treningu stekao nova znanja i uvide o pristupima koje zastupa IFRC, alatima za njihovo provođenje te stekao iskustva iz zemalja Mediteranske regije vezanih u implementaciji spomenutih pristupa i uključivanju rodne perspektive u sve segmente rada.
 
Hrvatski Crveni križ upućuje iskrenu zahvalu Centru za mediteransku suradnju te Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine na organizaciji ove vrijedne i korisne edukacije.