Svjetski dan prevencije utapanja: U Hrvatskoj veliki broj djece ne zna plivati!

22.07.2024.
Hrvatski Crveni križ i ove će godine obilježiti  Svjetski dan prevencije utapanja. Koliko je zaista važno govoriti o prevenciji utapanja, pokazuje i nedavni tragični slučaj utapanja 12-godišnjeg dječaka, ali i podatak koji govori kako u Hrvatskoj godišnje u prosjeku od slučajnog utapanja i iznenadnih srčanih zastoja u vodi, umre 85 ljudi. Utapanje je vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je i od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u Republici Hrvatskoj.

Utapanje nema jedan uzrok, niti jedno rješenje, ali može se spriječiti. Ovogodišnji slogan obilježavanja Svjetskog dana prevencije utapanja je „Tko pliva, ne tone“, a njime se želi ukazati na važnost znanja plivanja, posebno među djecom. Hrvatska je mediteranska zemlja, ali  između 40 i 70 posto djece ne zna plivati!

Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji jedinstvena statistika uz pomoću koje se može doznati stvarno stanje, ali iskustva Hrvatskog Crvenog križa i njegovih društava diljem Hrvatske, pokazuju kako je broj neplivača uistinu velik. Situacija se razlikuje od županije do županije pa tako, primjerice, u Istri ne zna plivati više od 50 posto učenika drugih razreda osnovne škole dok u Vukovarsko -srijemskoj ne zna plivati gotovo 70 posto djece.

Obuka neplivača nije sastavni dio Državnog pedagoškog standarda od 2010. godine, a u praksi je ta  obaveza prepuštena lokalnim zajednicama, roditeljima, klubovima i školama. Znanje plivanja za suvremenog čovjeka nije samo direktan doprinos borbi protiv utapanja, nego i pridonosi kvaliteti života.

U skladu sa svime navedenim, Hrvatski Crveni križ kao organizacija koja jedina u Hrvatskoj educira spasioce i provodi preventivne kampanje i edukacije, smatra kako bi obuka neplivača trebala biti sastavni dio odgojno-obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj. Nužno je uspostaviti  međuresornu suradnju kako bi se izgradio nacionalni plan sigurnosti na vodenim površinama.

U želji da što veći broj građana promišlja o važnosti prevencije i odgovornog ponašanja uz vodu i na vodi, Hrvatski Crveni križ u povodu Svjetskog dana prevencije utapanja organizira prigodno događanje „Tko pliva, ne tone!“ koje će biti održano na plaži Naftaplin (gradska plaža) u Poreču, 25. srpnja. Događanje započinje u 9 sati i trajat će do 12 sati, a obuhvatit će obuku neplivača za djecu, vodene igre za djecu, radionice prve pomoći za građane, kao i radionicu „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“.

Ukoliko ste u blizini, pridružite nam se!