Tijekom vikenda obilježili smo Svjetski dan prve pomoći

16.09.2024.
Protekloga vikenda diljem Hrvatske obilježili smo Svjetski dan prve pomoći. Društva Crvenoga križa organizirala su brojne aktivnosti s ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti znanja prve pomoći. Gradsko društvo Crvenoga križa Zagreb organiziralo je u zagrebačkom Arena centru prigodno događanje koje je izazvalo veliku pozornost brojnih građana.



Tijekom cijelog subotnjeg prijepodneva liječnici, djelatnici, volonteri i mladi Crvenog križa Zagreb držali su za brojne građane pokazne vježbe prve pomoći te kardiopulmonalne reanimacije i uporabe automatskog vanjskog defibrilatora (AVD uređaja), kao i radionice prve pomoći za najmlađe te realistični prikaz ozljeda i njihovo zbrinjavanje.



U nedjelju je Hrvatski Crveni križ organizirao edukaciju za djecu u Kazalištu Žar ptica. Prije i nakon predstave Dnevnik Pauline P., djeca predškolskog i školskog uzrasta sudjelovala su u praktičnom dijelu programa, gdje su učila osnovne vještine prve pomoći. Najviše su ih zanimali postupci stavljanja osobe u bočni položaj, što je ključno za osobe koje nisu pri svijesti, ali dišu.



Djeca su imala priliku primijeniti te vještine i na odraslim osobama, kao i simulirati situacije u kojima su sami modeli. Osim toga, vježbali su postupke oživljavanja (reanimacije) na lutkama dojenčadi i male djece te učili kako pravilno izvesti Heimlichov zahvat, koji se koristi u situacijama gušenja.



Ovakve aktivnosti pridonose jačanju svijesti ljudi o važnosti znanja prve pomoći koja spašava živote i zdravlje osoba u nevolji.