Tražitelji međunarodne zaštite obilježavaju Svjetski dan izbjeglica - 20. lipnja

20.06.2024.
Hrvatski Crveni križ je i ove godine aktivno uključen u obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica - 20. lipnja, koji su Ujedinjeni narodi proglasili u čast svim ljudima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove zbog proganjanja, rata, nasilja, diskriminacije i drugih oblika kršenja ljudskih prava. Prema podacima UNHCR-a, širom svijeta trenutno se nalazi preko 100 milijuna osoba koje su zbog ratova, nasilja ili proganjanja bile prisiljene napustiti svoje domove.



Obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica započeli smo 4. lipnja otvaranjem izložbe radova tražitelja međunarodne zaštite u Gradskoj knjižnici Dugave koji su nastali u sklopu kreativnih radionica u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu. U sklopu provođenja psihosocijalnih aktivnosti u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini Hrvatski Crveni križ provodi i kreativne radionice na kojima se polaznike potiče na kreativno izražavanje.



Uslijedila je modna revija koju je 15. lipnja Hrvatski Crveni križ organizirao u suradnji s Centrom mladih Ribnjak, gdje su predstavljene kreacije koje su izradile tražiteljice međunarodne zaštite u sklopu kreativnih radionica koju je vodila Ljubica Vlašić iz Hrvatskog Crvenog križa. Brojni posjetitelji ostali su ugodno iznenađeni predstavljenim kreacijama koje su na sebi imale oslikane i našivene kulturološke motive iz zemalja iz kojih tražiteljice dolaze. Modna revija ne samo da je pokazala kreativnost i talent ovih žena, već je i pružila priliku za njihovu integraciju i osnaživanje. Na ovaj jedinstven i kreativan način uspjele su prenijeti jedan dio svoje kulture na sve nas.



U samim prihvatilištima tijekom 20. lipnja organizirane su kreativne radionice i sportske aktivnosti za korisnike i sve zaposlene djelatnike u prihvatilištima. Sudionici su se tijekom vrućeg i sparnog dana natjecali u nogometu i stolnom tenisu. Za najmlađe korisnike obaju prihvatilišta organizirane su kreativne radionice oslikavanja platna te su postavljeni popularni „napuhanci“ koji su ih posebno oduševili.





Kroz sport i druženje korisnici su barem nakratko zaboravili na tešku situaciju u kojoj se trenutno nalaze tisućama kilometara od svojih domova. Zajedničko druženje je potrajalo kroz cijeli dan, a korisnici nisu skrivali veselje i zahvalnost.



Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Pružanje psihosocijalne podrške i usluga tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije i Državnog proračuna Republike Hrvatske.