Zabavne radionice za djecu u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite

17.06.2024.
Kroz cijeli svibanj Crveni nosovi su u suradnji s djelatnicima Hrvatskog Crvenog križa za djecu u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu provodili cirkuske radionice u sklopu svojega programa Cirkus Smile.



Cirkus Smile program je radionica cirkuskih vještina pomno složen za rad s ranjivim skupinama ljudi koji su radi životnih okolnosti izloženi visokoj razini stresa, neizvjesnosti i straha.

Klaunovidoktori su s djecom vježbali različite cirkuske vještine, učili ih žonglirati, vrtjeti trake i leteće tanjure te izvoditi klaunovske trikove. Kroz igre povjerenja, opuštanja, grupne povezanosti i savladavanja cirkuskih vještina poput žongliranja, akrobacija, manipulacija objektima, glume i plesa, djeca su imala priliku steći nove vještine i ojačati svoje samopouzdanje uz mnogo smijeha.



Sve naučeno djeca su imala prilike pokazati na završnoj predstavi koja je održana u Prihvatilištu. Predstavi su, osim tražitelja međunarodne zaštite i djelatnika Prihvatilišta, prisustvovala i školska djeca i njihovi nastavnici iz Osnovne škole Gustava Krkleca koji su tom prilikom obišli Prihvatilište te vidjeli gdje njihovi školski kolege žive.



Majka iz Turske čije je dijete nastupilo u predstavi podijelila je svoje oduševljenje: „Jako sam ponosna na svoju kćer i svu djecu koja su nastupila u predstavi! Do sada nismo imali prilike vidjeti ovako nešto i jako smo se zabavili. Hvala Hrvatskom Crvenom križu i Crvenim nosovima na ovom iskustvu.“

Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Pružanje psihosocijalne podrške i usluga tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije i Državnog proračuna Republike Hrvatske.