Zapaženo sudjelovanje Hrvatskog Crvenog križa na Šibenskom festivalu

09.07.2024.
Završen je 64. Međunarodni dječji festival u Šibeniku koje je ove godine okupio više od 2000 sudionika. Na Festivalu je sudjelovao i Hrvatski Crveni križ i to u literarnom dijelu programa tijekom kojega je promovirana nova slikovnica Neobično putovanje. Slikovnicu je Hrvatski Crveni križ izdao na hrvatskom i ukrajinskom jeziku.

Održane su i radionice za mlade posjetitelje s ciljem integracije djece i mladih raseljenih iz Ukrajine te širenja svijesti o važnim temama koje su u fokusu Hrvatskom Crvenom križu. Tijekom tri dana provedena je radionica realističnog prikaza ozljeda na kojoj su sudionici naučili na koji se način izrađuju profesionalne umjetne ozljede, a koje se koriste za potrebe učenja prve pomoći te u razne svrhe kao što su predstave, igrokazi ili maskiranje.



Provedena je i radionica „Volim i postojim“ na kojoj su sudionici mogli razjasniti uvjerenja o dobroj i sigurnoj vezi, osvijestiti poznavanje svojih prava u vezi, podići razinu prepoznavanja nasilja u mladenačkim vezama, prepoznati osobnu izloženost i svoje nasilno ponašanje u vezi te povećati spremnost na traženje i pružanje pomoći u slučaju nasilja u vezi.

Usto, Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik provelo je i radionicu „Kodeksi sigurnosti na vodi“ s ciljem osvješćivanja javnosti o opasnostima i rizicima povezanim s vodom i kodovima sigurnosti na vodi. Glavna je poruka - zabavite se i budite na oprezu.



Šibenski festival predstavlja idealnu platformu za upoznavanje šire javnosti, a pogotovo djece s aktivnostima Crvenog križa, stavljajući u prvi plan vrijednosti koje i sam zagovara - humanost, poštivanje različitosti, multikulturalnost, volonterstvo i toleranciju.

Sudjelovanjem u aktivnostima Crvenog križa u programu festival, djeca se imaju priliku upoznati sa radom i djelovanjem Crvenog križa te ga prepoznati kao kanal kroz koji mogu postati aktivni dionici svojih zajednica te mijenjati svijet na bolje.



Partnerstvo koje Hrvatski Crveni križ ostvaruje s Međunarodnim dječjim festivalom Šibenik, pozicioniralo je Hrvatski Crveni križ kao organizaciju koja koristi različite alate kako bi pronašla načine da djeci na primjeren način približili svoje teme o kojima je važno progovarati.

Djeca razumiju svijet bajki, likova, metafora i igre pa je Hrvatski Crveni križ dio ovog festivala upravo tu  da s njima zajedno stvara, interpretira, mašta i igra se.