Znate li što je zdravstvena pismenost?

04.09.2024.
U svijetu preplavljenom informacijama, postavlja se pitanje koliko zaista razumijemo ono što je najvažnije - kako se pravilno brinuti o svojemu zdravlju. Zdravstvena pismenost nije samo sposobnost čitanja uputa na lijekovima ili razumijevanja liječničkih savjeta. Zdravstvena pismenost je osvješćivanje činjenice da zdravlje zaista jest naša najvažnija imovina.

Ona obuhvaća sve aspekte našeg zdravlja, od donošenja svakodnevnih odluka o prehrani i načinu života, do snalaženja u složenom zdravstvenom sustavu. Nažalost, mnogi se bore s razumijevanjem osnovnih zdravstvenih informacija, što može imati ozbiljne posljedice na njihovo zdravlje i kvalitetu života. U vremenu kada su dezinformacije lako dostupne, podizanje svijesti o važnosti zdravstvene pismenosti postaje ključni alat za očuvanje zdravlja zajednice i osiguranje boljih zdravstvenih ishoda za sve nas. Zato je osvješćivanje ove teme od iznimne važnosti za stvaranje zdravijeg i informiranijeg društva.


Niska razina zdravstvene pismenosti u Europi

Zdravstvena pismenost određena je skupom osobnih, misaonih i socijalnih vještina koje na jednostavan način omogućuju razumljiv pristup zdravstvenim informacija i uslugama potrebnim za donošenje odluka o vlastitom zdravlju. Niska razina zdravstvene pismenosti može imati dugoročne posljedice koje su povezane s nepovoljnim zdravstvenim ishodima.
 
Premda je zdravstvena pismenost određena na tri razine djelovanja: promicanje (za očuvanje) zdravlja, prevencija (za sprečavanje) bolesti, zdravstvena zaštita i skrb (za liječenje, rehabilitaciju i njegu), ipak zdravstvena pismenost nadilazi tradicionalno shvaćanje zdravstvenog obrazovanja jer uključuje i neke druge čimbenike koji određuju zdravlje (društvene, zakonodavne, političke, ekonomske). Svjetska zdravstvena organizacija izdala je 2016. godine uputu o potrebi unaprjeđenja zdravstvene pismenosti smatrajući je temeljnim dijelom promicanja zdravlja i prevencije bolesti kao važnim načinom postizanja zdravijeg društva u cjelini.
 
Najveće istraživanje o zdravstvenoj pismenosti u Europi provedeno 2012. godine pokazalo je kako gotovo polovina Europljana ima nisku razinu zdravstvene pismenosti. Prosječna razina zdravstvene pismenosti u Republici Hrvatskoj je na granici između problematične i neodgovarajuće jer se, osim neželjenih zdravstvenih ishoda bilježi mnoštvo loših navika i ponašanja (primjerice ovisnost o duhanu/nikotinu, prekomjerno pijenje alkoholnih pića, nepravilna prehrana i drugo) koje su povezane s velikim brojem osoba oboljelih od kroničnih nezaraznih bolesti (osobito raka).

Važnost zajedničkog djelovanja

 Mnoge države poput Australije, Kine, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država su prihvatile važnost zdravstvene pismenosti i njezin pozitivan utjecaj na opće blagostanje društva i troškove zdravstvenog sustava pa su usvojile nacionalne strategije i planove za podizanje zdravstvene pismenosti, koje su prije svega usmjerene na poboljšanje komunikacije prema pacijentima. Podizanje zdravstvene pismenosti u Republici Hrvatskoj navedeno je u Nacionalnom planu razvoja zdravstva za razdoblje od 2021. do 2027. godine („Narodne novine“ broj 147/2021.).
 
Istraživanja u Republici Hrvatskoj ukazuju da se podizanje zdravstvene pismenosti ne bi smjelo oslanjati samo na medijske kampanje jer građani imaju teškoća u procjenjivanju pouzdanosti takvih informacija, a javno dostupne zdravstvene informacije moraju biti provjerene, dobro osmišljene, razumljive i namijenjene ciljanim skupinama kako bi bile uspješno korištene (primjerice za osobe starije dobi).
 
Iz Hrvatskog Crvenog križa sustavno se radi na zdravstvenom prosvjećivanju i podizanju zdravstvene pismenosti građana provođenjem različitih javnozdravstvenih aktivnosti (primjerice usvajanje znanja i vještina iz prve pomoći) kako bi se svakog pojedinaca osnažilo na preuzimanje kontrole i očuvanje vlastitoga zdravlja. Jedna od odrednica Strategije Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca do 2030. godine predviđa unapređenje zdravlja i socijalne podrške u zajednici.