Djeca koja znaju prvu pomoć mogu pomoći svojim prijateljima, članovima obitelji ili čak neznancima u nevolji

02.07.2024.
Da i djeca mogu učiti i naučiti prvu pomoć, pokazuje primjer Male škole prve pomoći koju je Općinsko društvo Crvenog križa Darda organiziralo na ovogodišnjim Etno susretima u Bilju. Na radionici je sudjelovalo 20 djece koja su imala prilike upoznati se s osnovnim postupcima prve pomoći, a njihove reakcije bile su i više nego pozitivne.



Cilj Male škole bio je educirati najmlađe o važnosti prve pomoći te ih osposobiti za pružanje osnovne pomoći u hitnim situacijama. Radionica je bila osmišljena kako bi djeca kroz interaktivne aktivnosti i demonstracije naučila osnovne tehnike zaustavljanja krvarenja, osnove oživljavanja i stabilnog bočnog položaja te kako pravilno pozvati pomoć u slučaju nesreće. 



Djeca su imala priliku postavljati i pitanja, sudjelovati u praktičnim vježbama te uz pomoć volontera i djelatnika vježbati na modelima te jedni na drugima. Učenje prve pomoći od najranije dobi ključno je za razvoj odgovornosti i svijesti o važnosti brzog reagiranja u hitnim situacijama.



Radionice poput "Male škole prve pomoći" mogu biti vrlo korisne za djecu jer ih uče kako reagirati u hitnim situacijama. Djeca već od rane dobi mogu naučiti jednostavne postupke kao što su kako zaustaviti krvarenje, prepoznati znakove gušenja i kako pozvati pomoć.
Osim što ih uči praktičnim vještinama, edukacija o prvoj pomoći također razvija osjećaj odgovornosti i samopouzdanja kod djece. Djeca koja znaju pružiti prvu pomoć mogu pomoći svojim prijateljima, članovima obitelji ili čak neznancima u nevolji.



Hrvatski Crveni križ i njegova društva povremeno provode edukacije prve pomoći prilagođene djeci, koristeći interaktivne metode učenja koje su zabavne i poučne. Kroz igre, simulacije i demonstracije, djeca mogu naučiti kako se nositi s manjim ozljedama i što učiniti u slučaju ozbiljnijih situacija.



Učenje prve pomoći također promiče empatiju i brigu za druge, što su vrijednosti koje su važne za njihov društveni razvoj. Djeca koja su osposobljena za pružanje prve pomoći mogu postati mali heroji u svojoj zajednici.



Roditelji i nastavnici trebaju podržati i poticati djecu da sudjeluju u programima prve pomoći jer su te vještine neprocjenjive i mogu spasiti živote.