Međunarodni dan mladih - 12. kolovoza

12.08.2021.
Međunarodni dan mladih obilježava se 12. kolovoza s ciljem podizanja svijesti o značaju mladih za društvo. Mladi su jedna od najvećih snaga Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, pa tako i Hrvatskog Crvenog križa. Više od polovice naših volontera pripada upravo skupini mladih, osoba do 30. godine života, koje su uključene u gotovo sve aktivnosti koje Hrvatski Crveni križ provodi.

Svoj značaj i neopisiv doprinos mladi su dokazali i tijekom odgovora na pandemiju COVID-19, kao i na posljedice razornih potresa koji su prošle godine pogodili našu zemlju.
Kao najmanje ugrožena skupina, mladi su aktivnostima kao što su dostave hrane, lijekova i ostalih potrepština na kućnu adresu te pomoći pri provedbi i organizaciji cijepljenja odigrali važnu ulogu u odgovoru na situaciju uzrokovanu koronavirusom.



Također, kontinuiranim radom u skladištima, kako na potresom pogođenim područjima tako i u svojim gradskim društvima, pružanjem psihosocijalne podrške te obilascima pogođenog stanovništva, mladi i dalje pružaju pomoć na područjima pogođenima potresom. Mladi su i danas aktivni na terenu pa će tako od kraja srpnja pa sve do rujna ove godine timovi mladih volontera Crvenog križa iz različitih krajeva Hrvatske provoditi aktivnosti psihosocijalne podrške u kontejnerskim naseljima na području grada Siska.



No, osim provedbe aktivnosti, mladi sudjeluju i u procesima odlučivanja te izrade strateških dokumenata kojima se oblikuje način rada s mladima i za mlade. Tako Odbor mladih Hrvatskog Crvenog križa aktivno radi na osmišljavanju novih programa, a predsjednica mladih Hrvatskog Crvenog križa postala je i članica Odbora za koordinaciju mladih Crvenog križa za područje Europe.

Hrvatski Crveni križ zahvaljuje svima mladima koji nesebično daruju svoja znanja, vještine i vrijeme kako bi provodili aktivnosti i unaprjeđivali rad Crvenog križa te na taj način ostvarili zajednički cilj humanosti.

Hvala vam i sretan vam Međunarodni dan mladih!