Međunarodni dan starijih osoba: Osigurajmo ljudima starenje s dostojanstvom

01.10.2024.
Danas obilježavamo Međunarodni dan starijih osoba. Ove godine pod temom „Starenje s dostojanstvom: važnost jačanja sustava skrbi i podrške za osobe starije dobi širom svijeta" želi se skrenuti pozornost na važnost uvažavanja i poštovanja naših starijih sugrađana. Hrvatski Crveni križ polaže veliku pozornost na stare i nemoćne želeći im omogućiti dostojanstvenu starost.
 
Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca provodi različite programe za poboljšanje kvalitete života starijih osoba podržavanjem njihove samostalnosti i socijalne uključenost i u zajednici. Mnoga društva Hrvatskog Crvenog križa organiziraju brojne aktivnosti kojima se godišnje obuhvati 20 tisuća korisnika starije dobi kroz programe poput Pomoći u kući, Dnevnog boravaka, Klubova za starije osobe i Posudionice medicinskih pomagala.
 
Podsjetimo, Glavna skupština Ujedinjenih naroda je 14. prosinca 1990. godine Odlukom 45/106 odredila 1. listopad kao Međunarodni dan starijih osoba. Zbog produljenja očekivanog životnog vijeka starenje populacije u 21. stoljeću postaje globalni trend zbog kojeg se mijenjaju društveni odnosi jer zahvaća sve sektore, od tržišta rada, stanovanja, prijevoza, zdravstvene i socijalne zaštite do obiteljskih i međugeneracijskih odnosa.
 
Jedan od značajnih dokumenta je Madridski međunarodni plan djelovanja o starenju iz 2002. godine koji promovira razvoj društva u 21. stoljeću za sve uzraste, a osobito za starije osobe. Svjetska zdravstvena organizacija posebno ističe važnost odnosa prema starenju i dobrom zdravlju pa ulaganje u zdravo starenje postaje neizbježno zbog ekonomskih razloga i održivosti mirovinskog sustava.
 
Godine 2019. u svijetu je bilo 703 milijuna starijih osoba u dobi od 65 i više godina, a predviđa se da će do 2050. godine taj broj porasti na1,5 milijardu. Na područjima istočne i jugoistočne Azije živi najveći broj starijih osoba (261 milijun), a zatim slijede Europa i Sjeverna Amerika (200 milijuna). Ipak, u skladu s fenomenom urbanizacije broj osoba starije dobi najbrže raste u urbanim područjima zemalja u razvoju.
Prema popisu iz 2021. godine Republika Hrvatska je imala 3.888.529 stanovnika, od čega je bilo  361.330 osoba u dobi od 65 i više godina. Republika Hrvatska spada u jednu od najstarijih nacija u Europi s prosječnom dobi stanovnika od 42 godine.
 
Obilježavanje 34. Međunarodnog dana starijih osoba u 2024. godini usredotočeno je na temu „Starenje s dostojanstvom i važnost jačanja sustava skrbi i podrške starijim osobama širom svijeta". Ovogodišnji događaj poziva razne stručnjake na raspravu o politikama, zakonodavstvima i praksama kojima se jačaju sustavi podrške i skrbi za starije osobe. Istaknut će se hitna potreba širenja obrazovnih mogućnosti i rješavanja nedostatka radnika za njegu i skrb osoba starije dobi. Posebno će se naglasiti važnost zaštite ljudskih prava, poštujući dostojanstvo, uvjerenja, potrebe i privatnost starijih osoba. Također, u tijeku Desetljeća zdravog starenja Ujedinjenih naroda (2021. - 2030.), na globalnoj razini se prema ciljevima održivog razvoja ulažu stalni napori za usklađivanje života starijih ljudi i zajednica u kojima žive.