Mladi Crvenoga križa brojnim aktivnostima promovirali važnost očuvanja mentalnoga zdravlja

23.10.2024.
Diljem Hrvatske u proteklih nekoliko tjedana mladi Hrvatskog Crvenog križa provodili su brojne aktivnosti kojima je cilj bio ukazati na važnost mentalnog zdravlja. Povodom aktivnostima bio je Svjetski dan mentalnog zdravlja kojim se želi potaknuti osobe i zajednice na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju.



Ove godine Svjetski dan mentalnog zdravlja u fokus je stavio ključnu vezu između mentalnog zdravlja i rada. Sigurna i zdrava radna okolina može djelovati kao zaštitni čimbenik za mentalno zdravlje. Nezdravi uvjeti, uključujući stigmu, diskriminaciju te izloženost rizicima poput uznemiravanja i drugih loših radnih uvjeta, mogu predstavljati značajne rizike, utječući na mentalno zdravlje, opću kvalitetu života i posljedično na sudjelovanje ili produktivnost na radnom mjestu.



Ovogodišnjom inicijativnom mladih Hrvatskog Crvenog križa društva Crvenoga križa u svojim su se lokalnim zajednicama pridružila obilježavanju i promicanju svjesnosti o važnosti mentalnog zdravlja. Proteklih dana provedene su brojne radionice za djecu, mlade i osobe starije životne dobi, kvizovi, organizirani su info pultovi, predavanje, volonterske aktivnosti te formalna i neformalna druženja, a poruke su slane i putem društvenih mreža kako bi se stavio naglasak na važnost promicanja, brige i očuvanja mentalnog zdravlja.



U aktivnostima povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja sudjelovalo je više od 830 sudionika i 110 volontera, a aktivnosti su provodili djelatnici i volonteri društva Hrvatskog Crvenog križa - Beli Manastir, Bjelovar, Čakovec, Darda, Donji Miholjac, Grubišno Polje, Ivanec, Koprivnica, Križevci, Ludbreg, Pazin, Rab, Sisak, Slatina, Sveti Ivan Zelina, Split, Vinkovci, Virovitica i Vukovar.