Održan sastanak predsjednika društava Crvenoga križa

22.10.2024.
Na 146. rođendan Hrvatskog Crvenog križa održan je sastanak predsjednika društava Crvenoga križa s područja cijele Hrvatske. U prvom dijelu predsjednici, gosti i novinari imali su prilike pogledati statistike vezane uz teme volontiranja i darivanja krvi u Hrvatskom Crvenom križu, a nakon toga započeo je i formalni dio sastanaka.

U pozdravnim riječima predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić, kao i izvršni predsjednik Robert Markt istaknuli su kako ovaj jubilej obilježavamo s ponosom, prisjećajući se bogate povijesti Crvenoga križa i nesebičnog rada svih volontera i djelatnika. Poručili su i kako je važno zajedništvo na temelju kojega već gotovo stoljeće i pol šaljemo poruku zajedništva i solidarnosti.



Predsjednici društava na sastanku su imali priliku čuti predavanje pod nazivom Uloga i značaj EU fondova u aktivnostima Hrvatskog Crvenog križa i društava Hrvatskog Crvenog križa, a bilo je riječi i o ostalim aktualnim temama poput Ženevskih konvencija, Terenskih jedinica mladih, Programa pogodnosti za članove Hrvatskog Crvenog križa te predstojećih izbora u Hrvatskom Crvenom križu.

Hrvatski Crveni križ ove godine na svoju obljetnicu snažno želi staviti naglasak na ulogu i značaj volontera i darivatelja krvi jer njihova predanost i nesebičnost predstavljaju ključne aspekte humanitarnog djelovanja i doprinose jačanju zajednice u cjelini.



Prema podacima koje su prikupila društva Crvenoga križa diljem RH, Hrvatski Crveni križ u svojim evidencijama broji 10.774 volontera. Od toga broja u 2023. godini bilo je aktivno 6.665 volontera, a među njima inkluzivnih (pripadnici ranjivih skupina) 646. Volonteri Crvenoga križa većinom su žene i čine 67 posto ukupnog broja. Među aktivnim volonterima 4.479 je žena, dok je 2.186 muškaraca. Prema dobi, većinu volontera čine mladi u dobi od 18 do 30 godina, a slijede ih volonteri u dobi od 46 do 65 godina. Najmanje je maloljetnih volontera - onih u dobi od 15 do 17 godina (942) te starijih od 66 godina - 745 volontera.



U pogledu volonterskih usluga, volonteri Crvenoga križa korisnicima su pružili najveći broj socijalnih i fizičkih usluga, kao što su pomoć u kući, psihosocijalna podrška, dostava ogrjeva, te uređenje javnih površina. U 2023. godini, od ukupno pruženih usluga, 1.576 su bile socijalne usluge (24 posto), 1.540 fizičke usluge (23 posto), 866 intelektualne usluge (13 posto), 446 administrativne usluge (7 posto) te 2.162 ostale usluge (33 posto).



U 2023. godini Hrvatski Crveni križ sa svojim volonterima proveo je ukupno 4.909 edukacija i radionica, koje je pohađalo 81.589 učenika iz osnovnih i srednjih škola, s fakulteta, iz vrtića, kao i mladi izvan obrazovnog sustava te volonteri. U odnosu na godinu ranije, zabilježen je porast od 25 posto u broju provedenih edukacija i radionica, kao i porast sudionika od 33 posto. Primjerice, edukaciju iz prve pomoći tijekom 2023. godine prošlo je 11.000 osnovnoškolaca, dok je gotovo 7.000 sudionika sudjelovalo u edukacijama o humanim vrednotama, a nešto više od 6.000 mladih sudjelovalo je u programima prevencije ovisnosti, kao i u temama priprema za krizne situacije.

Uz volontere, značajan doprinos zajednici daju i darivatelji krvi okupljeni u Hrvatskom Crvenom križu. U 2023. godini u Republici Hrvatskoj prikupljeno je ukupno 195.717 doza krvi, od čega je 155.469 doza prikupljeno na akcijama darivanja krvi koja organiziraju društava Crvenog križa, a što predstavlja 79 posto ukupnog broja. Prema spolu, 18 posto darivatelja krvi bile su žene, a 82 posto muškarci.



Analiza podataka Hrvatskog Crvenog križa pokazuje kako je najveći broj davanja krvi na 100 stanovnika među gradovima i općinama zabilježen u Topuskom, dok Osječko-baranjska županija bilježi najveći broj davanja na 100 stanovnika među svim županijama u Hrvatskoj. U pogledu mjesta organizacije akcija darivanja krvi, najviše doza krvi prikupljeno je u mjestima stanovanja - 59 posto. Podaci otkrivaju i da su od ukupnog broja davanja, zbog zdravstvenih ili drugih opravdanih razloga, trajno ili privremeno odbijene 21.684 osobe (12,2 posto) za darivanje krvi, pri čemu su 45 posto odbijenih bile žene, a 55 posto muškarci.



U prvih šest mjeseci 2024. godine zabilježen je porast broja prikupljenih doza krvi u odnosu na prethodnu godinu, s povećanjem od 2.883 doza. Također, porastao je i broj mladih darivatelja krvi, odnosno onih koji su prvi put darovali krv i to za 10 posto.
Hrvatski Crveni križ nastavlja svoju misiju pomoći i podrške svim članovima zajednice, oslanjajući se na volontere i darivatelje krvi koji nesebično pridonose boljitku društva. Na ovaj značajan jubilej, Hrvatski Crveni križ upućuje iskrenu zahvalu svima koji su svojim angažmanom pridonijeli razvoju ove najveće humanitarne organizacije u zemlji, a samim time i osiguranju podrške onima kojima je najpotrebnija.