Održan simpozij „Rano prepoznavanje tuberkuloze“

19.09.2024.
U okviru zdravstvenih djelatnosti Hrvatskog Crvenog križa provodi se „Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna“ kao zajednička akcija 132 društva Hrvatskog Crvenog križa. Prigodno se organiziraju različite preventivne akcije i provodi zdravstveni odgoj o tuberkulozi u suradnji sa zdravstvenim ustanovama u lokalnoj zajednici.


 
Povodom obilježavanja Tjedna borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna u Hrvatskom Crvenom križu je održan 18. rujna 2024. godine simpozij „Rano prepoznavanje tuberkuloze“ u organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara i Hrvatskog Crvenog križa. Simpozij je bio namijenjen zdravstvenim djelatnicima iz županijskih Domova zdravlja - primarne zdravstvene zaštite sa svrhom unaprjeđenje znanja o pravodobnom prepoznavanju plućne tuberkuloze u radu timova opće prakse/ obiteljske medicine. Uz pozvane predavače i polaznike, na Simpoziju je bilo prisutno 40 sudionika.


 
Premda u Republici Hrvatskoj tuberkuloza ne predstavlja javnozdravstveni problem, ipak na tuberkulozu treba stalno misliti kao na epidemiju globalnih razmjera od koje svake godine oboli 10 milijuna osoba, a umire 1,3 milijun osoba.


 
Simpozij je počeo pozdravnim govorom predsjednika Hrvatskog Crvenog križa prim. Josipa Jelića, dr. med., nakon čega je nastavljeno s izlaganjima uglednih predavača kao specijalista pulmologa i mikrobiologa iz zdravstvenih ustanova: Klinika za plućne bolesti Jordanovac, Specijalna bolnica za plućne bolesti u Zagrebu, Služba za plućne bolesti i tuberkulozu Klenovnik i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Tijekom izlaganja pozvani predavači predstavili su stručne aktualnosti vezane uz prijavljivanje i epidemiološko praćenje tuberkuloze, najčešće izazove kod laboratorijske dijagnostike, posljednje novosti u dijagnostici izazove u liječenju tuberkuloze.


 
Između ostalog, na simpoziju su predstavljene dosadašnje aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa povodom obilježavanja Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna. Na taj način svake godine održano je u prosjeku 500 edukativnih predavanja i javnih tribina za odrasle te 300 radionica za djecu i mlade u školama izradom kreativnih „zdravstvenih kutića o tuberkulozi“, čime je godišnje obuhvaćeno 15.000 osoba.