Sastanak Mreže mladih Europe i Srednje Azije

24.06.2024.
Od 18. do 23. lipnja 2024. godine u Solferinu, Italija održan je sastanak Mreže mladih Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iz područja Europe i Srednje Azije (ECAYN) .


 
Hrvatski Crveni križ predstavljala je predsjednica Mladih Hrvatskog Crvenog križa Ivana Miljak. Na sastanku je sudjelovalo preko 50 sudionika iz 35 zemalja Mreže koji su razgovarali o raznih temama, između ostalog o: statutarnim sastancima Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koji će se održati u listopadu 2024. godine u Ženevi; jačanju mreže mladih; vještinama nenasilnog vođenja; zaštiti ljudskih prava i inkluzije; humanitarnoj diplomaciji; migracijama; komunikaciji; novim načinima volontiranja s usmjerenjem na digitalno volontiranje te klimatskim promjenama.
 
Radionicu na temu klimatskih promjena pod nazivom "Climate Roadmap and moving forward in our climate actions"  vodila je predsjednica Mladih Hrvatskog Crvenog križa Ivana Miljak u suradnji s kolegicom iz Armenskog Crvenog križa. Dodatne radionice upoznavanja i razmjene dobre prakse vodili su volonteri Talijanskog Crvenog križa.


 
Na kraju sastanka sastavljen je dokument sa zaključcima svih radionica i sastanaka kao podsjetnik na teme i zaključke koje su mladi donijeli. Sudionici sastanka imali su priliku otići u vođeni posjet Muzeju Crvenog križa u gradiću Castiglione delle Stiviere, kao i poslušati koncert iznenađenja u organizaciji domaćina.

 

U subotu, 22. lipnja održana je tradicionalna "Fiaccolata" (Bakljada) u kojoj je sudjelovalo više od 5.000 ljudi koji su došli iz raznih krajeva svijeta.