U Daruvaru obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

30.08.2024.
U Daruvaru je obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu. Tim povodom delegacija Hrvatskog Crvenog križa predvođena izvršnim predsjednikom Robertom Marktom, položila je vijence i zapalila svijeće kod Spomenika braniteljima Daruvara, a potom i sudjelovala na svetoj misi za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Nakon mise, u Kino dvorani je održano svečano obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu. Na svečanosti okupljenima su se obratili predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, predsjednica Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Julijana Rosandić te predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja  Domovinskog rata Sandra Rapčak Škomrlj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Miro Totgergeli, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček i izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt te potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

„Nestanak voljene osobe jedan je od najtežih tereta koje čovjek može nositi. To je svakodnevni teret onih koji čekaju vijesti. Neizvjesnost najdublje boli. Svaka od tih obitelji suočava se s pitanjima koja ostaju bez odgovora, a današnji dan je podsjetnik na njihovu bol, ali i na našu odgovornost da im pomognemo pronaći odgovore i budemo im podrška u njihovoj potrazi za istinom“, poručio je okupljenima izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.



Dodao je i kako pravo na identitet i pravo na grobno mjesto te dostojnu komemoraciju nisu samo formalna pitanja: „To su temelji ljudskog dostojanstva. Nestale osobe nisu samo statistika, nisu broj u izvještaju. To su ljudi koji su živjeli, voljeli i bili voljeni. Naša je obaveza i moralna dužnost učiniti sve što je u našoj moći kako bismo pronašli odgovore i pomogli obiteljima da saznaju sudbinu svojih najmilijih. Hrvatski Crveni križ, zajedno sa 132 društva, nastavit će pružati podršku u postupcima traženja, te će i dalje biti na raspolaganju obiteljima nestalih, pružajući im podršku u njihovoj neprestanoj potrazi.“

Dan uoči središnjeg obilježavanja u Veteranskom centru Daruvar održana je tribina pod nazivom “Pravo nestalih na identitet - pravo obitelji na istinu”, na kojoj su uz članove udruga sudjelovali ministar Medved, glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, voditelj Službe ratnih zločina Ravnateljstva policije Božo Vučemilović - Šimunović, predstavnici sigurnosno-obavještajnih agencija, Hrvatskog crvenog križa i voditelji DNA laboratorija u Zagrebu i Osijeku. Predstavnici institucija govorili su o aktivnostima koje provode, rezultatima postupak koje provode te predstavili planove aktivnosti za naredni period.



Podsjetimo, Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa aktivno radi na slučajevima osoba nestalih ili razdvojenih od svojih obitelji uslijed oružanih sukoba (kao što su osobe nestale u Domovinskom ratu, oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini, na Kosovu te uslijed Ukrajinske krize), drugih situacija nasilja, prirodnih katastrofa te posljedica migracija ili drugih izvanrednih situacija koje zahtijevaju humanitarno djelovanje.



U ovom trenutku kod Hrvatskog Crvenog križa otvoreno je ukupno više od 2.800 zahtjeva za traženjem nestalih osoba. Najveći broj nestalih osoba u evidencijama Hrvatskog Crvenog križa još uvijek se odnosi na traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu. Otvoreno je još uvijek 1.914 zahtjeva koja se odnose na razdoblje Domovinskog rata - 1.555 zahtjeva za traženje osoba za koje obitelji nemaju vijesti o njihovoj sudbinu i 359 osoba za koje se zna da su smrtno stradale, ali nije poznato gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci.

Iza svake nestale osobe stoji obitelj koja godinama, ponekad i desetljećima, neumorno traga za svojim najmilijima, suočavajući se s brojnim izazovima na tom putu. Iako rane uzrokovane nestankom člana obitelji nisu vidljive, njihov utjecaj je dalekosežan i trajan.