U Sarajevu održani sastanci predstavnika vodstava nacionalnih društava

05.07.2024.
Sastanak nacionalnih društava iz područja jugoistočne i centralne Europe na kojemu su sudjelovali glavni tajnici i osobe zadužene za međunarodnu suradnju iz nacionalnih društava Crvenog križa iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije održan je 2. srpnja.



Na sastanku, koji je organizirao Ured Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca za jugoistočnu i centralnu Europu, raspravljalo se o mogućnostima za provedbu zajedničkih projekata tijekom sljedeće godine, kao i najvažnijim postignućima nacionalnih društava tijekom protekle godine. Uz navedeno, čelnici nacionalnih društava raspravljali su i o načinima vodstva u humanitarnom sektoru uz sve izazove i promjene koje se stalno događaju u svijetu.



U srijedu, 3. srpnja održan je sastanak mreže „Susjedi pomažu prvi“ na kojemu su se predstavnicima spomenutih nacionalnih društava pridružili i kolege iz drugih nacionalnih društava koja su članovi ili promatrači u Mreži, i to iz Austrijskog, Slovenskog i Talijanskog Crvenog križa te Turskog Crvenog polumjeseca. Sastanak je organizirao Ured Mreže kojim trenutno upravlja Bugarski Crveni križ, a domaćin je bilo Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je prihvaćena kandidatura Grčkog Crvenog križa za članstvo čime je postao 13. nacionalno društvo koje je punopravni član Mreže. Uz članove, Mreža ima i 6 nacionalnih društava koja imaju status promatrača. Na sastanku je usvojen revidirani poslovnik Mreže te su predstavljeni primjeri odgovora na krizne situacije u 2023. godini - Slovenskog Crvenog križa nakon olujnog nevremena i poplava, te Turskog Crvenog polumjeseca nakon razornog potresa.

Hrvatski Crveni križ predstavio je video spotove koje je izradio s ciljem promocije važnosti dobrovoljnog davanja krvi dok je Crveni križ Sjeverne Makedonije prezentirao međunarodnu vježbu na kojoj su, osim svih službi zaduženih za odgovor na krizne situacije u Sjevernoj Makedoniji, sudjelovali i timovi iz nacionalnih društava mreže „Susjedi pomažu prvi“.