141. obljetnica HCK u znaku obnovljenih kuća za stare i nemoćne

21.10.2019.
Hrvatski Crveni križ (HCK), najveća humanitarna organizacija u zemlji, 22. listopada obilježava svoju 141. obljetnicu. Ovogodišnju obljetnicu HCK obilježava u Topuskom obilaskom obnovljenih domova starih i nemoćnih osoba koje žive u siromaštvu. Topusko je samo jedno od brojnih mjesta diljem Hrvatske u kojima je HCK omogućio starim, nemoćnim i siromašnim osobama dostojanstveniji život.




Naime, prošle godine na 140. obljetnicu Hrvatskog Crvenog križa, organizirana je velika humanitarna akcija „Uz nas niste sami - Za dostojanstven život“ kojoj je cilj bio prikupljanje sredstava za pomoć starim i nemoćnim osobama koje žive u siromaštvu, uglavnom na izoliranim područjima, u lošem su zdravstvenom stanju,  stambeni uvjeti su im potpuno neprikladni za dostojanstven život, a mjesečna primanja nisu im dovoljna za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.



Akcija je provedena u razdoblju od 1. do 31. listopada 2018. godine, prikupljeno je ukupno 927.806,80 kuna, a u realizaciji akcije utrošeno je ukupno 1.106.259,77 kuna. Razliku u iznosu dodao je Hrvatski Crveni križ vlastitim sredstvima.

Zahvaljujući prikupljenim sredstvima, poboljšani su životni uvjeti za 140 starih i nemoćnih osoba. Tijekom proteklih godinu dana HCK je zajedno sa svojim društvima omogućio građevinske radove na 109 kuća, točnije obnovu dijela životnoga prostora u domovima korisnika. Kuće su obnovljenje u 33 mjesta diljem Hrvatske poput Topuskog, Gline, Darde, Gospića, Vojnića, Knina, Hrvatske Kostajnice...

Štednjaci na drva, drva za ogrjev i ostali predmeti za kućanstva (namještaj, boje za ličenje, topli podovi...) nabavljeni su za 45 kućanstava u kojima živi 59 osoba.



„Stare i nemoćne osobe koje žive u siromaštvu pripadaju iznimno ranjivim skupinama stanovništva. Nažalost, broj takvih ljudi je velik i mi ne smijemo zaboraviti na njih. Društvene promjene dovele su do drastičnih promjena obiteljske strukture i njezinih uloga. Urbanizacija, migracija mladih ljudi, smanjenje obitelji i brojni drugi faktori rezultirali su time da se za stare i nemoćne osobe nema tko brinuti. Kao društvo ne smijemo okretati glavu od toga. Daljnjim provođenjem aktivnosti, Hrvatski Crveni križ još će jednom pokazati da je zadnja linija obrane ljudskog dostojanstva“, ističe Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.



Republika Hrvatska staro je društvo, a poznato je kako siromaštvo najteže pogađa starije i nemoćne osobe. Žive nerijetko zaboravljeni od svih i često u neljudskim uvjetima. Hrvatski Crveni križ želi promijeniti takvu sliku i zato će, zajedno s građanima RH koji su prepoznali važnost brige za stare i nemoćne,  nastaviti s provođenjem aktivnosti kako bi se toj skupini stanovništva omogućio kvalitetniji život.