Dubrovnik: Održana demonstracija plovila i edukacija za upravljanje Rescue Runnerom

26.10.2020.

Hrvatski Crveni križ intenzivno radi na razvoju znanja i tehničkih kapaciteta za spašavanje života na vodi.

Odgovor na takve izazove traži ljude koji su savršeno osposobljeni za odgovor na izvanredne situacije, a također i adekvatno opremljeni za traganje i spašavanje na moru.



U organizaciji tvrtke Safe at sea iz Švedske, 23. listopada 2020. u Dubrovniku održana je prezentacija plovila "Rescue Runner" za traganje i spašavanje na moru. Hrvatski Crveni križ je ustupanjem plovila i sudjelovanjem pripadnika specijalističkog tima za spašavanje na vodi dao potporu praktičnim prikazom korištenja plovila "Rescue Runner".



Prezentaciji su prisustvovali Robert Markt izvršni predsjednik HCK te predstavnici lokalne i regonalne samouprave, Ravnateljstva civilne zastite, Lučke kapetanjie, vatrogasaca, policije, Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa i medija.

Osim prezentacije, u Dubrovniku je održana i edukacija za upravljanje plovilima Rescue Runner za traganje i spašavanje na moru.
Edukacija je održana od 25. do 26.10.2020.

Dvodnevna edukacija sastojala se od teoretskog dijela i praktičnih vježbi na moru (održavanje plovila, prilaza, prihvata i spašavanja unesrećenih, nasukavanja na plaži, prijelaz spasilaca sa jednog na drugo plovila u vožnji, tegljenje plovila...)

Edukaciju je uspješno završilo 7 pripadnika specijalističkog interventnog tima za spašavanje na vodi HCK.

Tri plovila Rescue Runnera znatno će unaprijediti operativne kapacitete već sada kvalitetno osposobljenih pripadnika specijalističkih timova za spašavanje na vodi Hrvatskog Crvenog križa.
Plovila su  plitkog gaza, malih dimenzija te velike sposobnosti manevriranja koje je idealno u akcijama traganja i spašavanja gdje čamci i veća plovila nisu u mogućnosti djelovati.