Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima: Svako dijete je u riziku od vrbovanja na internetu

18.10.2021.
Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima obilježava se 18. listopada s ciljem podizanja svijesti o jednoj od najtežih povreda ljudskih prava, koje ugrožava život, slobodu I dostojanstvo ljudi.

Smatra se ropstvom 21. stoljeća s različitim oblicima iskorištavanja, poput rada djece, prisilnog braka, prisilne prostitucije, radnog iskorištavanja, prisilne prošnje.

Kako bi se obilježio ovaj značajan dan, Centar za suradnju društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na Mediteranu u suradnji s Nacionalnim društvima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, ulaže veliki napor kako bi se skrenula pozornost na vrbovanje putem interneta, koje predstavlja jednu od stepenica prema uspostavljanju kontrole u svrhu trgovanja ljudima.
 
Vrbovanje na internetu se događa kada netko koristi internet kako bi prevario i prisilio osobu na spolne radnje ili sadržaj.

Svako dijete je u riziku od vrbovanja s obzirom da su vrbovatelji vrhunski prevaranti i vrlo lako prikrivaju svoj identitet. Mogu biti stari, mladi, muškarci ili žene.

Na društvenim mrežama se dijeli puno sadržaja poput fotografija, video uradaka i osobnih podataka. Važno je znati i razumjeti opasnosti koje mogu proizaći iz razgovora s nepoznatom osobom.

Ukoliko vam se učini da nešto nije u redu, dobro je podijeliti to s nekime kome vjerujete