Europski dan suzbijanja trgovanja s ljudima : Svake godine više od 30 osoba u Hrvatskoj postane žrtvama trgovanja ljudima

17.10.2024.
Europska je komisija, na preporuku Europskog parlamenta, 18. listopad proglasila Europskim danom suzbijanja trgovanja ljudima. Obilježavanje ovog dana  započelo je 2007. godine kako bi se senzibilizirala javnost i kako bi se ukazalo na važnost zaštite i pomoći žrtvama trgovanja ljudima što je u skladu s člankom 18 Direktive 2011/36/EU koju je Republika Hrvatska ratificirala; dok je potreba senzibiliziranja, progovaranja i poduzimanja različitih preventivnih mjera naglašena kao prioritet u usvojenoj EU strategiji za iskorjenjivanje trgovanja ljudima.

Internet i društvene mreže nedjeljiv su dio naših života. Dostupnost  informacija klikom miša uvelike nam olakšava i obogaćuje svakodnevni život. Online ponude poslova, trenutna povezanost sa cijelim svijetom i laka organizacija putovanja olakšavaju pronalazak posla, no mogu kriti i mnoge opasnosti.

Brz protok informacija, lažne informacije i identiteti te poslovi koji zvuče predobro da bi bili istiniti, vrlo lako nas mogu obmanuti i dovesti u opasnost. Brze poslovne ponude koje donose veliku zaradu, često su paravan za spolno ili radno iskorištavanje.
Trgovanje ljudima zločin je kojim se iskorištavaju najranjiviji u društvu. Predstavlja tešku povredu ljudskih prava i oblik je modernog ropstva.

U Europskoj uniji više od 10 000 ljudi godišnje postane žrtvama trgovanja ljudima od čega su oko 63 posto žene i djevojčice, a ni Hrvatska nije iznimka. Svake godine više od 30 osoba u Hrvatskoj postane žrtvama trgovanja ljudima.

Ne nasjedajte na prijevare na internetu. Ne dijelite osobne informacije bespotrebno. Provjerite poslodavce i oglase za posao na koje se prijavljujete.

Ukoliko sumnjate na trgovanje ljudima obavijestite policiju na broj 192 / 112 ili nam se obratite na adresu elektroničke pošte trafficking@hck.hr

Osvještavanje uzroka trgovanja ljudima pomaže nam u pronalaženju boljih načina suzbijanja tog ozbiljnog problema.

Upoznajmo se s rizicima i prekinimo trgovanje ljudima!