Hrvatski Crveni križ potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici“

02.07.2020.
Hrvatski Crveni križ potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici“ – KK.08.1.3.04.0023

Hrvatski Crveni križ, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije sklopili su 1. srpnja 2020. godine ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti 14.947.390,91 kuna za provedbu projekta KK.08.1.3.04.0023 „Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici“, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj prema pozivu Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza.
 
Razdoblje provedbe projekta je od 1. rujna 2018. (izrađen idejni projekt) do 1. ožujka 2023. godine, a projekt obuhvaća gradnju i opremanje zgrade namijenjene uspostavi novog nacionalnog skloništa za odrasle žrtve trgovanja ljudima i centra za izvaninstitucijsku podršku. Smanjenje broja institucijskih korisnika kroz izmještanje svih zatečenih žrtava iz postojećeg smještaja u novo sklonište transformirano u organizirano stanovanje i uspostava središta za izvaninstitucijsku podršku žrtvama direktno će pridonijeti procesu deinstitucionalizacije i transformacije, te će prevenirati institucionalizaciju žrtava u budućnosti. U novoj zgradi i uz korištenje nabavljene opreme osigurat će se izvaninstitucijska skrb i usluge za prosječno 15 žrtava godišnje u i izvan skloništa.
 
Cilj projekta je gradnja nove zgrade - skloništa s osiguranim kapacitetima za prihvat žrtava trgovanja ljudima i organizacija stanovanja u dvosobnim i studio apartmanima te osnivanje centra za pružanje i razvoj mreže izvaninstitucionalnih usluga i podrške u svrhu fizičkog i psihičkog osnaživanja žrtava za samostalan život. Projektom će se osigurati izvaninstitucijske usluge savjetovanja i pomaganja, psihosocijalnu podršku, te pomoć pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja kao i zajedničke prostorije za rad s korisnicima. Više informacija informacija o projektu požete pronaći na sljedećoj poveznici:

Sažetak projekta