Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i ilegalne trgovine drogama

25.06.2021.
Svake godine 26. lipnja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i ilegalne trgovine drogama.  UNODC koristi ovaj dan kako bi istaknuo opasnost od droga i njihove ilegalne trgovine, a nastavnicima i javnim službenicima diljem svijeta predstavio obrazovne materijale koji pomažu  širenju poruke o ekstremnoj kulturnoj i ekonomskoj šteti trgovine drogama. Posljednjih 10 godina ilegalna trgovina drogama kao i zloupotreba droga u stalnom je rastu.  UNODC procjenjuje da danas gotovo 200 milijuna osoba na svijetu koristi droge.

Ujedinjeni Narodi – UN –  u travnju 2016. održali su Generalnu skupštinu o drogama. Cilj je bio unaprijediti strategije borbe protiv ilegalne trgovine drogama i zlouporabe droga i smanjiti štete uzrokovane trgovinom i zlouporabom droga.

Glavna poruka ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga glasi: „Podijelite činjenice o drogama, spasite živote“. 
Zajedničkim djelovanjem možemo utjecati na probleme zlouporabe i ilegalne trgovine drogama. Razvijajmo naše živote i život  naše zajednice. Zajednice čine ljudi i svaki pojedinac treba razmisliti i donijeti odluku o osobnom odabiru zdravog života. Osobama koje boluju od bolesti ovisnosti treba se poboljšati pristup liječenju.