Memorandum o razumijevanju i suradnji IFRC-a i Svjetske zdravstvene organizacije Europa

24.09.2019.
Tijekom 69. sjednice Regionalnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, zamjenik glavnog tajnika za programe i operacije IFRC-a  Jagan Chapagain i regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Dr. Piroska Östlin, potpisali su novi Memorandum o razumijevanju i suradnji.

Navedeni dokument potvrđuje opredjeljenje dviju organizacije da ujedinjeno djeluju u postizanju zajedničkih ciljeva: poboljšanje života najosjetljivijih skupina ljudi i smanjenje ili eliminacija nejednakosti u zdravstvenim sustavima.

Ovim Memorandumom organizacije žele utvrditi i konsolidirati svoju suradnju na području zdravstvene zaštite na području Europe.

Suradnja na područjima univerzalne zdravstvene pokrivenosti (s fokusom na zdravlje u zajednici), hitnih zdravstvenih intervencija, promocije zdravog načina života i prevencije nezaraznih bolesti, kao i na regrutiranju dobrovoljnih davatelja krvi u narednom će periodu biti povećana.

Dokument pruža okvir za podršku državama europske regije u postizanju opće zdravstvene pokrivenosti i to kroz koordinirane napore Ministarstava zdravlja, Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), Nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te Svjetske zdravstvene organizacije/Europa, uključujući i urede Svjetske zdravstvene organizacije pojedinih zemalja.

Također, nacionalnim društvima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ovime će biti dana prilika da postanu bolje pozicionirani na području zdravstvene zaštite, zagovaraju interese najosjetljivijih skupina i tako doprinose univerzalnoj zdravstvenoj pokrivenosti.