Novi projekt Hrvatskog Crvenog križa namijenjen starijima i njihovoj dobrobiti: Stariji za starije – umrežavanje socijalnih usluga u zajednici

30.10.2020.
Novi projekt Hrvatskog Crvenog križa namijenjen starijima i njihovoj dobrobiti: Stariji za starije – umrežavanje socijalnih usluga u zajednici
 
30. listopada 2020. održan je prvi koordinacijski sastanak za  projekt Hrvatskog Crvenog križa „Stariji za starije – umrežavanje socijalnih usluga u zajednici“.

Cilj projekta „Stariji za starije – umrežavanje socijalnih usluga u zajednici“ je aktivacija i ojačavanje i starijih osoba područjima djelovanja projektnih partnera ali i onih koji rade s njima – volontera, djelatnika i članova obitelji. Jedan od ciljeva projekta je omogućiti bolju ravnotežu poslovnog i obiteljskog života članova obitelji koji skrbe o ovisnom starijem članu kroz pružanje usluga u zajednici. Sve navedeno doprinijeti će povećanoj uključenost starijih osoba u socijalne aktivnosti u okviru njihovih lokalnih zajednica, ali i rasterećenje u brizi za starije ovisne članove obitelji. Pružanjem izvaninstitucionalne podrške starijim osobama učinit će se iskorak u smislu da stariji ljudi postanu manje ovisni o samom sustavu i da oni sami, kao i njihovi članovi obitelji prepoznaju da postoje učinkovite alternative i sadržaji u zajednici i civilnom sektoru koje će im omogućiti da svoje vrijeme provedu kvalitetno te da svoje vještine i potencijale iskoriste na načine koji će njima i zajednici donijeti mnoge dobrobiti.

Projekt „Stariji za starije – umrežavanje socijalnih usluga u zajednici“ financiran je od Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020“. Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ, a provodi ga u suradnji s partnerima ODCK Vojnić, GDCK Karlovac, GDCK Sisak, GDCK Glina, GDCK Knin, GDCK Županja, Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija. Projekt se provodi od kolovoza 2020. do srpnja 2022., s ciljem smanjenja ovisnosti i povećanja socijalne uključenosti osoba starijih od 65 godina i omogućavanja boljeg usklađivanja obiteljskih obveza članova obitelji koji skrbe o starijem ovisnom članu.  Ukupna vrijednost projekta je 1.500,000.000 kn.

Na koordinacijskom sastanku projektni partneri prije svega su se imali priliku međusobno upoznati kako bi se tijekom projekata omogućila svima neposredna komunikacija i kvalitetna suradnja. Predstavljen je projekt, cilj projekta, broj pokazatelja koji svim zajedno moramo dosegnuti te aktivnosti s kojima se već započelo. Projektni partneri dobili su upute od strane voditelja projekta o rokovima  i načinu implementacije projektnih aktivnosti te upute na koji je način potrebno voditi projektnu dokumentaciju.