Održana velika Nacionalna vježba Hrvatskog Crvenog križa - Dalmacija 2024

07.10.2024.
Protekloga vikenda održana je velika Nacionalna vježba Hrvatskog Crvenog križa pod nazivom „Dalmacija 24“. Vježba se održavala istodobno na dvije lokacije - u Makarskoj i na otoku Mljetu, a sudjelovalo je gotovo 150 članova interventnih timova iz cijele Hrvatske.
U Makarskoj je na vježbi sudjelovalo 17 županijskih interventnih timova s ukupno 110 pripadnika. Cilj vježbe je bio testirati samodostatnost interventnih timova, osvježiti znanje i unaprijediti proces aktivacije operativnih snaga Hrvatskog Crvenog križa u trenutku kriznog događaja.



Kroz razne scenarije sudionici vježbe obnovili su znanje iz raznih aktivnosti koje Hrvatski Crveni križ provodi u kriznim situacijama ( zaprimanje i distribucija humanitarne pomoći, psihosocijalna podrška, služba traženja, prva pomoć, priprema hrane u terenskim uvjetima).
Ovakve vježbe prilika su da se pripadnici interventnih timova bolje upoznaju i postanu homogeni tim kako bi u budućim kriznim situacijama pravovremeno i adekvatno odgovorili.



U akvatoriju otoka Mljeta vježba se održavala na moru, a sudjelovali su pripadnici Specijalističkih interventnih timova  Hrvatskog Crvenog križa za spašavanje na vodi u otežanim uvjetima. Cilj vježbe je bio podizanje spremnosti Operativnih snaga HCK za učinkoviti odgovor na sve veće izazove današnjice, izazvane ljudskim djelovanjem i klimatskim promjenama.



Na vježbi je sudjelovalo 25 djelatnika i volontera Hrvatskog Crvenog križa i društava Crvenog križa koji su pripadnici Specijalističkih interventnih timova za spašavanje na vodi.



Vježba koja se održavala u uvalama Mezuporat/Srednja, Liskanje, Zaobraslo/Prijeslo, Zaklopita i Križice, sastojala se od više scenarija koju su obuhvatili slijedeće aktivnosti - spašavanje osobe iz mora; evakuaciju i transport osoba iz poplavljenih objekata; spašavanje osoba iz mora pomoću plovila i specijalnog skutera Rescue Runner; spašavanje osoba u blizini nepristupačne obale, te je održana noćna potražna akcije traganja i spašavanja na moru. Sudionici su na posebno pripremljenom poligonu uvježbavali  vještine upravljanja plovilom i skuterom rescue runner.



Jedan od rezultata je razvijanje timskih vještina pripadnika specijalističkih interventnih timova  jer je suradnja  ključ uspjeha, a posebno u kriznim situacijama.



Ovakve vježbe omogućuju da se pripadnici specijalističkih interventnih timovima pripreme za različite scenarije, čime se povećava njihova spremnost da reagiraju efikasno i brzo u stvarnim situacijama. Ujedno redovito vježbanje pomaže da se sudionici upoznaju s protokolima, procedurama i opremom, čime se smanjuje rizik od pogrešaka kada dođe do prave krizne situacije.