Osobe koje su se cijepile ili su preboljele koronavirus smiju darivati krv

15.03.2021.
Akcije dobrovoljnog davanja krvi Hrvatskog Crvenog križa odvijaju se redovno unatoč pandemiji, ali prema strogo preporučenim epidemiološkim mjerama kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom i omogućila potpuna sigurnost darivateljima i djelatnicima.

Uz pridržavanje propisanih mjera, kao što je nošenje maski, držanje razmaka i dolazak u dogovoreno vrijeme, smanjuje se mogućnost širenja zaraze među darivateljima.

Broj prikupljenih doza krvi bio je nešto manji, ali u skladu s potrebama zdravstva.

Osobe koje su preboljele COVID -19 mogu pristupiti darivanju krvi protekom 28 dana od ozdravljenja, odnosno prestanka simptoma, također osobe koje su primile cjepivo mogu darivati krv prema sljedećim kriterijima:
 
  • ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac): -
- odgoda darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok) Odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)
 
  • ako su cjepiva bazirana na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen) - odgoda darivanja četiri tjedna nakon cijepljenja
 
  • a ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje - odgoda darivanja četiri tjedna nakon cijepljenja



 

U Hrvatskoj svake tri minute netko zatreba dozu krvi. U krvnoj slici Hrvata najzastupljenija je A grupa, najmanje AB, a svega 15 posto ima negativan Rh faktor pa samim time one najčešće i nedostaju. Zbog korone je smanjen broj darivatelja krvi kako u cijelom svijetu, tako i u našoj zemlji pa stoga Hrvatski Crveni križ poziva sve one koji mogu da se odazovu akcijama darivanja krvi.