31.01.2024.
Danas je u Požegi otvorena Banka hrane Požeško-slavonske županije. Na otvorenju projekta prisustvovao je i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Požega Borislav Miličević i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Požega Miroslav Zelenika, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, voditeljica službe za djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog križa Matea Brižić i drugi.
Gradsko društvo Crvenog križa Požega tijekom prvih 9 mjeseci 2023. godine (01.01.-01.10.2023.) provodilo je projekt „Banka hrane Požeško - slavonske županije“financiran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 93.205,42 EUR od čega bespovratna sredstva iznose 79.633,69 EUR, odnosno 85,44%.
Projektom su osigurani infrastrukturni kapaciteti za pokretanje banke hrane na području Požeško - slavonske županije kojoj je glavni cilj organizirana i dugotrajna inicijativa za pomoć potrebitima stvarajući preduvjete za povećanje količina donirane hrane te njene distribucije do najsiromašnijih skupina u društvu.
Banka hrane je opremljena rashladnim uređajima i opremom za skladištenje donirane hrane, osigurani su logističko - distributivni kapaciteti kroz nabavu dostavnog kombi vozila i viličara, dok je administrativno funkcioniranje unaprijeđeno nabavom potrebne informatičke opreme. Uspostavom banke hrane na području Požeško - slavonske županije Gradsko društvo Crvenog križa Požega preuzelo je organizacijsku i koordinacijsku ulogu doniranja hrane na području županije. Uloga Banke hrane uključivati će suradnju sa svim posrednicima u doniranju hrane, upravljanje IT sustavom za doniranje hrane, pronalaženje novih korisnika, prvenstveno novih donatora te promoviranje doniranja hrane na području Požeško slavonske županije.
Ovakav uređeni sustav Banke hrane nije od koristi samo za krajnje korisnike, građane ispod praga siromaštva i ostale socijalno osjetljive skupine stanovništva, već i za državu te društvo u cjelini. Postojanje Banke hrane značajno je za više ekonomskih i društvenih skupina. Prvo treba istaknuti koristi u kontekstu oblika posredništva između donatora i potencijalnih donatora s registriranim posrednicima. Bacanje hrane predstavlja velik ekološki problem pa će se pridonijeti smanjenju štetnog utjecaja na okoliš, a samim time i unapređenju kvalitete života i zdravlja građana. Značajne su i materijalne uštede, čime će se omogućiti financiranje drugih potreba. Internacionalno, projekt DCK Požega doprinosi ostvarivanju nekoliko ciljeva UN-ove Agende 2030: iskorijeniti glad, postići sigurnost hrane i poboljšanu ishranu te smanjiti broj osoba izloženih riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.
Društvo Crvenog križa Požega poziva sve donatore i posrednike u doniranju hrane da se jave DCK Požega ako imaju potrebu donirati hranu ili potrebu za doniranom hranom. Doniranje hrane je oslobođeno plaćanja PDV-a.
Zašto donirati?
Donacijom hrane i higijenskih potrepština pomoći ćete pojedincima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja te doprinijeti smanjenju bacanja hrane.
Što mogu donirati?
Sve neoštećene namirnice s valjanim rokom trajanja• Higijenske potrepštine koje nisu korištene
Gdje mogu donirati?
U Požegi, Osječka 12 - Josipa Runjanina 10,20,22 - od 7,00 do 15,00 svaki radni dan.
Izvor: Pozeski.hr
Ispišite stranicu