Pokrenut i drugi projekt za prijevoz nemoćnih osobe na području Biograda, Pakoštana i Svetog Filipa i Jakova

03.09.2024.
Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru, u partnerstvu s Gradom Biogradom na Moru te Općinama Pakoštane i Sveti Filip i Jakov provodi program "Pozovi i GDCK BNM te vozi II" odobren od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
„Ovo je naš drugi projekt u kojem prevozimo starije i nemoćne osobe na području Biograda, Pakoštana i Svetog Filipa i Jakova. Prvi je bio otočna ferata na području Tkon-Pašman. Usluga je ista, starije osobe kojima treba prijevoz za bilo što, na primjer ako trebaju ići kod liječnika, u ljekarnu ili do dućana, moraju samo kontaktirati nas u centar ili direktno vozača da bi nam najavili kada i gdje će im trebati usluga“, navodi Lovorka Vulin iz Gradskog društva Crvenog križa Biograd na moru. Napominje kako su ljudima na raspolaganju od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati.

Trajanje projekta je 24 mjeseca, a riječ je o razdoblju od siječnja 2023. do prosinca ove godine. Sredstva su osigurana iz fonda Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Skrb za socijalno osjetljive skupine, Udruge u socijalnoj skrbi u iznosu od 15.180,00 eura te sufinanciranjem Grada Biograda na Moru i Općina Pakoštane i Sveti Filip i Jakov u iznosu od 3.981,68 eura godišnje.

Rezultati koji se postižu provedbom programa okrenuti su općem cilju ublažavanja socijalne isključenosti i uključivanje starijih osoba u život zajednice.

„Imamo stalni porast korisnika. Sada ih je 50, kroz prošlu godinu ih je bilo 35 do 40. U prvih šest mjeseci smo napravili 10 000 kilometara našim vozilima. Raspolažemo kombijem s dodatnom stepenicom, a netko od troje volontera pomaže korisnicima pri ulasku i izlasku iz vozila. Na Pašmanu raspolažemo s osobnim automobilom. Preko ljeta je potreba za uslugom ipak malo manja jer starije ljude posjećuju obitelji, ne provode toliko vremena sami. Zimi smo im češće potrebni“, pojašnjava  Vulin, dodajući kako se ovim projektom potiče mobilnost, ali i neovisnost starijih osoba o članovima svojih obitelji.

Također, programom se potiče deinstitucionalizacija jer se povećavanjem samostalnosti starijih osoba smanjuje potreba za odlaskom u institucije poput staračkih domova.

„Projekt je financiran od strane ministarstva, natječaj se provodi na dvije godine, pa se nadamo da ćemo našim građanima zrele dobi i nakon prosinca moći nastaviti pružati ovu uslugu“, zaključila je Vulin.

Izvor: slobodnadalmacija.hr