Praktični savjeti o zaštiti zdravlja tijekom epidemije koronavirusa

30.04.2020.
U vrijeme epidemije koronavirusa potrebno je slijediti upute vezane uz zaštitu zdravlja. U nastavku teksta donosimo odgovore na najčešća pitanja.


Zašto zaštitne maske od pamučnog platna nisu odgovarajuća zaštita?


Maske od platna nisu adekvatna zaštita u pogledu koronavirusa prvenstveno zbog veličine pora odnosno međuprostora između niti na tkanju tkanine. Bez obzira na vrstu tkanja i debljinu same tkanine razmak između niti potke i osnove mjeri se nekim djelom milimetra dok se veličina virusa mjeri u mikronima. Osim navedenoga, pamučne tkanine imaju i svoj faktor poroznosti to jest brzo se zasite vlagom koja nastaje disanjem i na taj način pogoduju dužem opstanku virusa na materijalu. Koronavirus je virus koji, kao i svi ostali virusi, spada u grupu najmanjih mikro čestica među mikroorganizmima.




 

Uništava li pranje odjeće koronavirus?


Iako je koronavirus još nepotpuno istražen, za sada se čini vjerojatnim da dugotrajnije izlaganje (sat vremena ili više) uz uporabu deterdženta uništava virus. Osim same temperature virus uništavaju i aktivne tvari iz deterdženta kao i promjena osmotskog gradijenta okoline virusa prilikom pranja. Nema potvrde za bilo kakav prijenos nakon pranja odjeće na navedeni način. Za strojno sušenje odjeće nakon pranja ne postoje relevantni podatci međutim zasigurno na virus djeluje pogubno temperatura koja se razvija u sušilici prilikom sušenja pa to možemo shvatiti kao jedan vid „sterilizacije“ materijala. Isti je učinak kao i kod glačanja samo što je kod glačanja izlaganje visokoj temperaturi kraće nego pri sušenju.


 

Kako se ponašati nakon što se vratimo kući iz vanjskog svijeta?

 
Kod povratka kući obavezno je prije ulaska skinuti obuću koja se koristila, a odmah po ulasku skinuti odjeću koja se koristila. Ako je odjeća namijenjena za pranje, treba je pripremiti i staviti u perilicu u rukavicama te oprati na ranije preporučeni način. Ako ne ide u pranje, potrebno je odjeću (u rukavicama) staviti na svježi zrak (provjetriti) do ponovnog korištenja. Važno je odjeću i obuću ne koristiti unutar svog doma, jer na taj  način sprječavamo eventualno širenje virusa i štitimo svoje ukućane. Nakon skidanja odjeće svakako, a prije obavljanja bilo koje druge radnje, moraju se dobro oprati i dezinficirati ruke prema uputama za pranje i dezinfekciju ruku. Nakon navedenoga, a prije odijevanja odjeće za boravak u kući, potrebno je dobro se istuširati u toploj vodi uz uporabu gelova za tuširanje. Poželjno bi bilo i oprati kosu, ako ste u mogućnosti.