23.03.2018.
U Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu, održana je radionica interkulturalne kuhinje u sklopu projekta AMIF. Ovoga puta organizirano je kuhanje tradicionalnih jela i prezentacija tradicionalnih običaja Irana.
Povod radionice bilo je obilježavanje 1397. godine prema iranskom kalendaru. Prvim danom proljeća, ujedno je započela perzijska nova godina – Nowruz koja se slavi diljem Bliskog Istoka, Središnje Azije, na Kavkazu i šire. Nowruz u prijevodu znači „novi dan“ i označava novi početak i ponovno rađanje života te je 2009. proslava Nowruza uvrštena na popis UNESCO-ve nematerijalne svjetske baštine.
Jedan od običaja je uređivanje stola koji sadrži sedam stvari koje na perzijskom jeziku počinju slovom „S“ koje označavaju neki oblik dobrobiti: Seeb (jabuka - označava ljepotu) , Seer (češnjak - dobro zdravlje), Serkeh (ocat – strpljenje), Sonbol (zumbul – proljeće), Samanu (slatki puding – plodnost), Sabzeh (klice/pšenica - označava ponovno rođenje) i Sekeh (novčići – blagostanje). Drugi predmeti koji se često nađu na stolu uključuju zlatnu ribicu i obojana jaja.
S ciljem približavanja izvorne kulture tražiteljima je osigurano pripremanje tradicionalne hrane što je bila dobra prilika za druženje koje je dovelo do boljeg upoznavanja izvorne i nove kulture.
„Hvala Crvenom križu što su nam omogućili da se prisjetimo svojih tradicionalnih običaja tisuće kilometara od svoga doma i što su nam pomogli da svoju kulturu približimo svima koji trenutno borave u Prihvatilištu“, poručio je Said jedan od kuhara koji su cijeli dan marljivo pripremali tradicionalna iranska jela.
Proslava je završila u ugodnoj atmosferi uz glazbu i ples.
Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite sklopu provedbe projekta "Psihosocijalna podrška i socijalne usluge tražiteljima međunarodne zaštite". Projekt je sufinanciran sredstvaima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.
Ispišite stranicu