Provedene brojne aktivnosti diljem Hrvatske s ciljem prevencije ovisnosti

08.07.2024.
U povodu nedavnog Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, mladi Hrvatskog Crvenog križa proveli su niz aktivnosti diljem Republike Hrvatske kako bi skrenuli pozornost javnosti na ovaj važan i ozbiljan problem. Provedene su brojne radionice, organizirani su info pultovi, a poruke su slane i putem medija kako bi se stavio naglasak na važnost prevencije, opasnost i štetnost zlouporabe droga.

Istraživanja pokazuju kako se u Hrvatskoj prvi kontakt mladih osoba s drogom događa u dobi od 16 godina. Prvi kontakt osobe s heroinom događa se u dobi od 19 godina. Prvo iniciranje heroina događa se u dobi od 20 ili 21 godinu. Prvi odlazak na liječenje događa se u dobi od 26 godina.



S ciljem sprečavanja uporabe droga (uključujući i zakonom dozvoljene droge - alkohol, cigarete i duhanske proizvode; u Hrvatskoj govorimo o brojci od oko 250 000 alkoholičara (svaka treća osoba u Hrvatskoj konzumira duhanske proizvode); nužno je kontinuirano provoditi prevenciju uporabe droga. Uporaba droga zbog svoje kompleksnosti, osim direktnog utjecaja na zdravlje, obuhvaća i socijalne aspekte života zajednice direktno implicirajući na ekonomske, sigurnosne i kriminogene čimbenike.

U aktivnostima povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama krajem lipnja 2024. godine na području cijele Republike Hrvatske sudjelovalo je više od 250 sudionika i 15 volontera.



Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1987. godine proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama želeći na taj način upozoriti globalnu svjetsku javnost na sverastući problem zlouporabe (naročito opojnih) droga i potrebu aktivnog uključivanja svih aktera, kako na globalnoj svjetskoj razini, tako i na nacionalnoj i lokalnoj razini, a u svrhu djelovanja u postizanju zajedničkog cilja - društvo slobodno od zloupotrebe droga.