Sastanak Odbora mladih IFRC-a u Hrvatskom Crvenom križu

24.09.2019.
Odbor mladih Hrvatskog Crvenog bio je domaćin Odboru mladih Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koji su za svoj posljednji sastanak u četverogodišnjem mandatu izabrali upravo Zagreb i Hrvatskih Crveni križ.
 
Na sastanku održanom u Edukacijskom centru HCK predstavljen je rad mladih Hrvatskog Crvenog križa.


 
Nakon prezentacije slijedila je diskusija o tome koliko su mladi Hrvatskog Crvenog križa uspješni u implementaciji Strategije uključivanja mladih i zaključak kako Hrvatski Crveni križ ima izuzetno razvijen rad mladih te da okvir unutar kojeg se mladi razvijaju prati sve aktualne smjernice Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.
 
U sklopu svoga posjeta HCK, predstavnici Odbora mladih IFRC-a predvođeni Basom van Rossumom,  posjetili su Dom Crvenog križa Grada Zagreb na Sljemenu gdje su im volonteri predstavili volonterske aktivnosti Kluba mladih CK Zagreb. Također, aktivno su sudjelovali na radionici prve pomoći organiziranoj za djecu trećih razreda Osnove škole Poliklinike SUVAG te su imali priliku vidjeti kako izgleda jedno od radilišta na natjecanju iz Realističnog prikaza ozljeda.


 
Po završetku organiziranih aktivnosti na Sljemenu, posjetili su Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu u kojemu si dobili priliku razgovarati s korisnicima, ali i volonterima koje izvode niz socijalnih i edukativnih aktivnosti.
 
Za kraj dana, u Nacionalnom logističkom centru predstavljen im je rad Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja.
 
Odbor mladih jedno je od tijela Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koje je odgovorno za pružanje savjeta o pitanjima koja se odnose na mlade i razvoj  mladih pri nacionalnim društvima. Odbor mladih zagovara implementaciju Smjernica za rad s mladima IFRC- a (Youth Policy ) u kojoj se promiče i zagovara promjena nacionalnih okvira kako bi se stvorilo poticajno okruženje te osiguralo sudjelovanje predstavnika mladih u upravljačkim strukturama Pokreta.