Specijalistički interventni tim HCK na međunarodnoj razmjeni posada za traganje i spašavanje

26.09.2019.
Specijalistički interventni tim (SIT) HCK za spašavanje na vodi pozvan je od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da sudjeluje na međunarodnoj razmjeni posada za traganje i spašavanje na moru koja se održava od  22. do 27. rujna u Splitu.
Sudionici su posade za traganje i spašavanje iz Norveške, Švedske, Finske, Estonije, Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije, Portugala i Hrvatske.



SIT HCK za spašavanje na vodi proveo je pokazne vježbe sa sudionicima, na kojima su prezentirane tehnike spašavanja osoba u moru:  kontaktno spašavanje u moru - spasilac navezan užetom na plovilo - prilaz, prihvat, tegljenje, izvlačenje; kontaktno spašavanje iz mora sa skuterom za spašavanjem (rescue runner);  izvlačenje osobe na brodicu pomoću ljestvi;  imobilizacija osobe na dasku i izvlačenje na brod pomoću sistema užeta.



Cilj je razmjena iskustva te unapređenje spasilačkih tehnika i vještina u traganju i spašavanju osoba u pogibelji na moru.

Sudjelovanje spasilaca HCK na razmjenama posada za traganje i spašavanje na moru  izvrsna prilika za povezivanje sa međunarodnim timovima, te unapređenje znanja i vještina u traganju i spašavanju na moru.