Uspostavljen Krizni operativni centar HCK

12.09.2020.
U prostorima Hrvatskog Crvenog križa, na Dubravkinom trgu u Zagrebu, uspostavljen je privremeni Krizni operativni centar Hrvatskog Crvenog križa.

Prilikom uspostave je održana i simulacija s temom poplava, kojom su testirane funkcionalnosti centra.

Dio je to projekta pod pokroviteljstvom USAID-a koji u jugoistočnoj Europi provodi regionalni ured Međunarodne Federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iz Budimpešte.



Cilj projekta je, osim uvezivanja znanja i kapaciteta na nacionalnim razinama sudionika u projektu i regionalno povezivanje društava Crvenog križa u Jugoistočnoj Europi kroz stvaranje jedinstvenih procedura djelovanja, brzi protok informacija i žurni odgovor na velike krizne situacije.

Krizni operativni centar je planiran i opremljen na način da omogućava trenutno praćenje razvoja krizne situacije na krizom pogođenom području, koordinaciju aktivnosti odgovora i detaljne podatke o ljudstvu i opremi uključenim u intervenciju.

Isti sustav praćenja razvoja krizne situacije koristi i Ravnateljstvo za Civilnu zaštitu, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, što će osigurati koordiniran i učinkovit odgovor na kriznu situaciju u Republici Hrvatskoj.