YES – alat za samoprocjenu uključenosti mladih u nacionalnim društvima Crvenog križa

21.02.2020.
Odbor mladih Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca osmislio je alat za samoprocjenu uključenosti mladih pri nacionalnim društvima Crvenog križa - YES (Youth Engagement Self - Assessment Toolkit).

Alat je posebno dizajniran kako bi nacionalna društva mogla razumjeti  trenutni položaj mladih, ali i odrediti prioritetna područja za razvoj rada s mladima.

Hrvatski Crveni križ koristit će alat za dobivanje uvida u trenutnu poziciju mladih unutar HCK te, po obradi podataka, izradu plana akcija za održavanje odnosno dostizanje željene pozicije.

Alat objedinjuje mišljenja i stavove tri različite skupine mladih – mlade koji su voditelji, mlade koji su volonteri i mlade koji su korisnici te  mišljenja i stavove odraslih koji rade s mladima ili imaju utjecaj na uključenost mladih unutar Nacionalnog društva.



Prva fokus grupa provedena je tijekom veljače 2020. u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa sa skupinom mladih koji su korisnici.

Unutar skupine nalazili su se mladi  koji su korisnici Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite Porin i mladi koji su korisnici aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Preostale fokus grupe bit će provedene tijekom sjednice Skupštine mladih koja će se održati od 13. do 15. ožujka 2020. godine.

Cijeli proces provest će Odbor mladih Hrvatskog Crvenog križa  koji je i inicirao korištenje ovog alata uz podršku Službe za rad s mladeži i volonterima.