Zaštita i promicanje zdravlja za školarce i predškolce

25.09.2019.
Početak nove školske godine označio je početak provođenja aktivnosti za djecu i mlade GDCK Delnice.

Sredinom rujna započela je provedba programa „Zaštita i promicanje zdravlja“ s naglaskom na oralno zdravlje – edukacije održavanja higijene zubi i usne šupljine u osnovnim školama Gorskog kotara za učenike od I. do IV. razreda i za djecu predškolske dobi u dječjim vrtićima. 



Aktivnosti su započele u Osnovnoj školi u Ravnoj Gori. Dr. dentalne medicine Renata Bukova, održala je učenicima predavanje o održavanju higijene usne šupljine, redovitim kontrolnim pregledima, pravilnoj prehrani i demonstrirala pravilan način pranja zubi i zubnog mesa. Osim oralne higijene, školarci su učili o pravilnom održavanju higijene tijela, redovitom pranju ruku te odjeće i obuće. Na poklon, djeca su dobila pastu za zube.

Djeci u Osnovnoj školi i vrtiću u Mrkoplju, predavanje je održala volonterka Tajana Jakovac.

U planu je i obilazak osnovnih škola u Lokvama, Fužinama, Skradu i Brod Moravicama, Kupjaku, Liču i Crnom Lugu, obilazak Dječjeg vrtića „Hlojkica“ u Delnicama i ostalih vrtića diljem Gorskog kotara.

Do sada je edukacije prošlo 300-tinjak djece, a sveukupno će projekt obuhvatiti njih više od 550.



Osnova za zdravlje čovjeka i prevenciju bolesti su dobre higijenske navike koje se stječu u najranijem periodu života. Nažalost, velik broj djece, mladih pa i odraslih ljudi ne održava osobnu higijenu na odgovarajući način.

Redovito i pravilno održavanje higijene jedna je od najvažnijih mjera u zaštiti od pojave i širenja zaraznih bolesti među ljudima. Osobna higijena uključuje redovito održavanje čistoće ruku, kose, brade i brkova, zubi i ostalih dijelova tijela te odjeće i obuće. Neredovita osobna higijena može uzrokovati razvoj zaraznih bolesti čiji se uzročnici najčešće prenose rukama i unose u ljudski organizam kapljičnim putem kroz usta, nos, sluznicu oka ili preko oštećene kože.