Godišnji sastanak povjerenstava Međunarodne federacije spašavanja života na vodi Europe

14.03.2023.
Hrvatski Crveni križ sudjelovao je na godišnjem sastanku povjerenstava Međunarodne federacije spašavanja života na vodi Europe (ILSE) koji je od 9. do 12. ožujka 2023. održan u Golemu, Albanija.

Na godišnjem sastanku su sudjelovali predstavnici 31 članice ILSE koji su imali prilike razmijeniti iskustva na seminaru „Dobre prakse“ na kojem su obrađene teme vezane za obilježavanje Svjetskog dana prevencija utapanja u 2022. godini, prijedlozi i ideje za zajedničke projekte u okviru  programa Erasmus+, te je predstavljen rad radne grupe vezano za strategiju financijske politike ILSE. Na seminaru, kao primjer dobre prakse, predstavljene su aktivnosti koje je Hrvatski Crveni križ proveo u sklopu obilježavanja Svjetskog dana prevencija utapanja prošle godine.


 
Drugog dana sastanka, sudionici su sudjelovali u radu povjerenstava za: prevencija utapanja, sport, upravljanje i administraciju i za spašavanje na vodi i djelovanju u kriznim operacijama na vodi. Predstavnici Hrvatskog Crvenog križa sudjelovali su u radu povjerenstva za prevenciju utapanja na kojem su glavne teme bile istraživanja i baze podataka o utapanju, problematika utapanje djece, uključivanje u škole plivanja i vještine preživljavanja u vodi, zagovaranje o važnostima sigurnosti na vodi, te prevencija utapanja migranata i izbjeglica.
 


Uz sudjelovanje na sastanku, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt posjetio je i sjedište Albanskog Crvenog križa u Tirani gdje se sastao s predsjednikom Yllijem Alushijem i glavnim tajnikom Arturom Katucijem s kojima je razgovarao o prošloj i budućoj suradnji kroz Mrežu "Susjedi pomažu prvi". Hrvatski i Albanski Crveni križ su nacionalna društva koja su posljednjih nekoliko godina imala slična iskustva s odgovorom na posljedice potresa koji su se dogodili u vrijeme pandemije bolesti COVID-19 te su si u tim teškim trenucima pružila međusobnu podršku.