Održan zahtjevan trening interventnih timova za djelovanje na poplavljenim područjima

11.09.2023.
Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja održala je dvodnevni trening za članove interventnih timova društava Crvenog križa za djelovanje na poplavljenim područjima.



Uz dva instruktora spašavanja na vodi koji su proveli obuku, na treningu je sudjelovalo 15 članova interventnih timova iz Crvenog križa Dugo Selo, Ivanić Grad, Samobor, Sisak, Velika Gorica, Zagreb i Zagrebačke županije. Potporu u održavanju praktičnog dijela pružio je Crveni križ Sisak.



Teoretski dio treninga održan je u Nacionalnom logističkom centru Hrvatskog Crvenog križa, a praktični dio na rijeci Kupi kod mjesta Letovanić. 



Trening je obuhvatio slijedeće teme: upoznavanje sa specifičnostima područjima djelovanja (tekuća/ stajaća voda), opasnostima djelovanja u poplavama,  sigurnom kretanju i izvršavanju zadaća na poplavljenom području, postupcima samospašavanja u vodenoj okolini, te osnovnim postupcima sigurnog spašavanja sa čvrste podloge.



Članovi interventnih timova pokazali su visoku razinu motiviranosti i angažmana tijekom cijelog treninga, te su uspješno odraditi sve faze u procesu edukacije.



Namjera nam je nastaviti proces edukacije članova interventnih timova društava Crvenog križa za djelovanje na poplavljenim područjima. Ovakva vrsta edukacije zasigurno će pridonijeti kvalitetnoj  koordinaciji između Hrvatskog Crvenog križa i društava Crvenog križa tijekom provedbe aktivnosti vezanih uz poplave.