Hrvatski Crveni križ okupio predstavnike 40 zemalja na sastanku mreže za mentalno zdravlje

16.10.2024.
Hrvatski Crveni križ ove je godine domaćin međunarodnog sastanka mreže za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku Europskih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. U Petrčanima se tako okupilo 40 nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, kao i Međunarodna Federacija Crvenog križa i Crvenog polumejseca, Međunarodni odbor Crvenog križa, Referentni centar za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku te Europski ured Crvenog križa.


 
Prema podacima UNCHR-a, u 2023. bilo je 43 milijuna izbjeglica diljem svijeta. To znači da se broj izbjeglica utrostručio u posljednjem desetljeću. Psihosocijalne potrebe migranata i raseljenih osoba pitanje je koje nadilazi granice i kulture. Živimo u kompleksnom vremenu, obilježenom sukobima, klimatskim promjenama i ekonomskom nestabilnošću te su milijuni prisiljeni napustiti svoje domove u potrazi za sigurnošću i boljom budućnošću. No usred svega često se zanemaruje njihovo mentalno zdravlje.

Migracije nisu samo fizičko putovanje: riječ je o emocionalnom i psihološkom iskustvu. Mnogi su se migranti i izbjeglice suočili s traumama - svjedočili su nasilju, izgubili voljene osobe i podnijeli opasna putovanja. Ožiljci takvih iskustava mogu trajati cijeli život, utječući na mogućnost integracije u novu zajednicu, održavaju odnose i ostvaruju svoje težnje. Mentalno zdravlje i psihosocijalne usluge koje pružamo također bi trebale biti prilagođene jedinstvenim potrebama različitih populacija, uključujući žene, djecu i starije osobe.



Djelatnici i volonteri Crvenog križa i Crvenog polumjeseca često svjedoče ljudskoj patnji, suočavaju se s složenim izazovima i donose teške odluke - sve dok istovremeno održavaju dubok osjećaj suosjećanja i predanosti. Ova neprestana izloženost može dovesti do značajnih problema s mentalnim zdravljem, uključujući tjeskobu, depresiju i iscrpljenost. Važno je priznati da mentalno zdravlje humanitarnih radnika nije samo pojedinačna briga; to utječe na učinkovitost cjelokupnog humanitarnog odgovora. Tim koji je mentalno zdrav je otporniji, angažiraniji i na kraju sposobniji pružiti pomoć onima kojima je najpotrebnija.


 
Sami sastanak je započeo s radionicom na temu podrške pomagačima i razvijanju sustava podrške pomagačima u okviru društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u trajanju od jednog dana. U sklopu radionice prikazani su primjeri dobre prakse Litvanskog Crvenog križa, Ukrajinskog Crvenog križa te Britanskog Crvenog križa te su kontakt osobe za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku pri Nacionlnim društvima imali priliku započeti razvijati cjelokupni sustav.