Cirkuska radionica za djecu u Prihvatilištu u Zagrebu

10.07.2023.
Crveni Nosovi su u sklopu svog programa Cirkus Smile, u suradnji s djelatnicima Hrvatskog Crvenog križa, proveli petodnevnu cirkusku radionicu za djecu u Prihvatilištu u Zagrebu. Cirkus Smile program je radionica cirkuskih vještina pomno složena za rad s ranjivim skupinama ljudi koji su radi životnih okolnosti izloženi visokoj razini stresa, neizvjesnosti i straha.



Klaunovidoktori su s djecom vježbali različite cirkuske vještine, učili ih žonglirati, vrtjeti trake i leteće tanjure te izvoditi klaunovske trikove. Kroz igre povjerenja, opuštanja, grupne povezanosti i svladavanja cirkuskih vještina poput žongliranja, akrobacija, manipulacija objektima, glume i plesa polaznici  dobivaju priliku otpustiti stres, promijeniti perspektivu teške životne situacije i prepustiti se igri, smijehu i djetinjstvu.



„Moje iskustvo dolaska i rada u prihvatilištu usporedila bi sa putem balona koji je u svojoj košari sakupio sve kulture svijeta sa svojim običajima, jezikom, načinom komunikacije , humorom, granicama i tako šareni proletjeli smo kroz ovo divno iskustvo. Toliko različitosti ,a opet svi na neki način isti.



Djeca su bila djeca u punom smislu te riječi. Istraživala su, pitala, igrala se, imala svoje unutarnje uspone i padove, uspijevala su savladati određene aktivnosti i svi su se veselili tome. Suradnja s Crvenim križem je bila divna, puna podrške, prenošenja izravnog iskustva  i smijeha. Uživala sam gledati i roditelje koji bi prošli ili zastali i vidjeli svoju djecu nasmijanu i sretnu. Dobro se isto širi u koncentričnim krugovima.“ sa osmjehom na licu komentirala je Petra jedna od klaunodoktora.



Cijela ova petodnevna priča zaokružena je svečanim nastupom polaznika i polaznica odnosno djece iz Prihvatilišta. Svi okupljeni su imali priliku vidjeti što su djeca naučila te barem na kratko kroz smijeh i zabavu zaboraviti na teške životne trenutke u kojima se nalaze. Ne kaže se uzalud da smijeh liječi.



Hrvatski Crveni križ u Prihvatilištima u Zagrebu i Kutini provodi aktivnosti s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu provedbe projekta „Pružanje psihosocijalne podrške i usluga tražiteljima međunarodne zaštite“. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske zajednice i Državnog proračuna Republike Hrvatske.