Dan planeta Zemlje: Plažu u Šibeniku čistila i djeca iz Ukrajine

23.04.2022.
Hrvatski Crveni križ sa svojim društvima Dan planeta Zemlje obilježio je diljem Hrvatske, a središnje događanje održano je u Šibeniku. U prigodnom programu sudjelovala su djeca iz Šibenika, inače polaznici tečaja spasioc junior, i djeca iz Ukrajine.



Nakon predavanja o važnosti zaštite okoliša i interaktivne radionice, djeca su se zaputila na plažu Banj na kojoj su kupili otpad. Potom su od prikupljenog otpada izrađivali slike. „Jako nam je zanimljivo ovo raditi. Svašta smo naučili i stvarno trebamo paziti na Zemlju, a najviše nam se sviđa ovaj umjetnički dio izrade slika“, složno su ocijenila djeca.



Akcija se svidjela i djeci iz Ukrajine, a njihovo sudjelovanje dio je psihosocijalne podrške koju Hrvatski Crveni križ osigurava za raseljene osobe iz Ukrajine.  „Akcija je dobra i sviđa mi se, ali jako mi je žao što sam morao doći u Hrvatsku sa svojim prijateljima zbog stanja u našoj zemlji.  Ipak, žalosno je da toliko smeća i plastike ima u moru i na plažama, ljudi bi trebali više paziti“, rekao je Ostap Kyrievich, dječak iz Ukrajine.



Hrvatski Crveni križ Dan planeta Zemlja obilježava već dugi niz godina, a tema klimatskih promjena vrlo je aktualna te se primjenjuje u brojnim projektima poput onoga „Crveni križ u plavom okviru“. Posebne aktivnosti namijenjene su za djecu kako bi ih se od najranije dobi osvijestilo o važnosti zaštite našeg okoliša, ali i zdravlja.