Hrvatska volontira: Mali koraci svakog pojedinca dovode do velikih društvenih promjena

11.05.2022.
Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri u Hrvatskoj, u partnerstvu s Hrvatskim Crvenim križem, Mrežom mladih Hrvatske i Savezom izviđača Hrvatske organiziraju dvanaestu kampanju Hrvatska volontira kako bi  istaknuli potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem, kada se povežu građani i organizacije iz  civilnog, javnog i poslovnog sektora.



Kampanja Hrvatska volontira započela je danas potpisivanjem Povelje o klimi i okolišu za humanitarne organizacije. U ime svojih organizacija potpisali su je Dunja Hafner, članica izvršnog odbora Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, Sonja Lušić Radošević, ravnateljica 9. gimnazije,  Leo Staković, predsjednik Mreže mladih Hrvatske, Siniša Ivanković, dopredsjednik Saveza izviđača Hrvatske i Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.



U svojim govorima predstavnici organizatora jednoglasno su poručili da volontiranje doista mijenja svijet, ali svakog pojedinca koji volontira te da svako pojedinac može činiti promjenu koja malim koracima dovodi do velikih i značajnih promjena za društvo.



Kako bi se istaknuo potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem kada se povežu građani i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora, ovom manifestacijom nastoji se  potaknuti što veći broj građana i organizacija iz cijele Hrvatske na uključivanje u različite društveno korisne aktivnosti.



Ovogodišnja manifestacija Hrvatska volontira, kao i svake godine, želi promovirati značaj i dobrobiti  volontiranja za razvoj društva. Ove godine, prateći Europsku godinu mladih, naglasak je stavljen na potencijale i snagu sustavnijeg angažmana mladih u suočavanju s izazovima prirodnih i društvenih kriza kao što su klimatske promjene, COVID-19, nasilje, ratovi i veliki priljev izbjeglica.



Povezujući različite aspekte volontiranja, mlade, krize i održivi razvoj želi se naglasiti kako se otpornost nalazi u  kvaliteti interakcije između pojedinaca i njihovog okruženja, između generacija, između različitih društvenih grupa i kultura, između sektora i disciplina.
Kampanja Hrvatska volontira odvija se diljem Hrvatske i trajat će do 14. svibnja.