Međunarodni kamp o pravima volontera u Turskoj

06.08.2024.
Od 28. srpnja do 3. kolovoza u organizaciji Turskog Crvenog polumjeseca održan je prvi međunarodni kamp na temu prava volontera (engl. International Volunteer Rights Camp) na otoku Heybeliada, nedaleko od Istanbula na kojem je sudjelovala i predstavnica Službe za rad s mladima, volonterima i Škole Hrvatskog Crvenog križa.



Na kampu su se obrađivale teme vezane uz područje volonterskih prava unutar Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca kao što su: volontiranje u aktivnostima povezanima s javnim zdravstvom i dobrovoljnim davanjem krvi, volontiranje u odgovoru na prirodne katastrofe i humanitarne krize te digitalno volontiranje i volonterski menadžment. Sudionicima se obratio i glavni tajnik Turskog Crvenog polumjeseca, Murat Ellialti, a prezentaciju o Strategiji volontiranja Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca održao je Andres Morales, regionalni koordinator Međunarodne federacije za Regiju Sjeverne i Južne Amerike.



Tijekom trajanja kampa, 26 sudionika iz zemalja Azije, Europe te Amerike (Azerbajdžan, Bosna i Hercegovina, Estonija, Italija, Katar, Kirgistan, Kostarika, Mađarska, Njemačka, Srbija i Ukrajina) predstavili su strukturu djelovanja svojeg nacionalnog društva Crvenog križa ili Crvenog polumjeseca te važne dokumente koji uređuju prava volontera u njihovim nacionalnim društvima. Večernji program kampa bio je rezerviran za druženje i predstavljanje zemalja sudionika i kulture iz koje dolaze.



Obzirom na dugogodišnje iskustvo Hrvatskog Crvenog križa u radu s volonterima, na kampu su predstavljeni primjeri dobre prakse u Hrvatskoj i zakonodavni okvir rada s volonterima. Zahvaljujući međunarodnom karakteru ovog kampa, svi sudionici će moći primijeniti primjere iz drugih država pa tako i ono što su čuli o volontiranju u Hrvatskom Crvenom križu.